Lagunev hoone ootab oma saatust juba üheksa aastat (1)

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Talli varemed asuvad keset Vinni aleviku. Kusagil puudesalu varjus on ka mõisa peahoone, kuid ühtset ansamblit enam pole, sest samasse on ehitatud kaasaegsed hooned.
Talli varemed asuvad keset Vinni aleviku. Kusagil puudesalu varjus on ka mõisa peahoone, kuid ühtset ansamblit enam pole, sest samasse on ehitatud kaasaegsed hooned. Foto: Ain Liiva

25. juulil 2011 saavad päästjad väljakutse kurioossele tulekahjule keset Vinni alevikku. Piki Sõpruse tänavat sõitnud auto on põlema läinud ja tõusnud leegid süüdanud teeäärse hoone katuse. Maja hävib. Üheksa aastat hiljem ei saa loole ikka veel joont alla tõmmata, sest hoone – Vinni mõisa talli – mälestiste nimekirjast kustutamise protsess jätkub.

Vinni valla teede- ja ühistranspordinõunik Aivar Lainjärv on otsekohene ja emotsionaalne: “Ma saan teatud ajavahemike järel pahaseid kõnesid vallaelanikelt, miks see sara on ikka veel keset teed. Mina ei tea, minu arust ei pea ka olema. Muinsuskaitseamet pole üheksa aasta jooksul suutnud ahervaret mälestiste nimekirjast välja arvata. Viimati lubasid nad aasta tagasi, et algatavad väljaarvamise menetluse, kuid ikka ei midagi.”

“Sara” on tegelikult see, mis jäi pärast tulekahjut Vinni mõisa tallist järele – mõned lagunevad kivimüürid. Need asuvad tõepoolest “keset teed” ehk liiga lähedal Sõpruse tänavale ja on varisemisohu tõttu ka liiklusohtlikud, millele maanteeametki on tähelepanu juhtinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles