Peipsi järves vohab sinivetikas

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Peipsi järves vohab sinivetikas.
Peipsi järves vohab sinivetikas. Foto: Sille Annuk

Terviseameti 18. juunil võetud proovid tuvastasid Peipsi järves ulatusliku sinivetika vohamise.

Lõuna regiooni juhataja Tiia Luhti sõnul võttis terviseamet sinivetika analüüse kolmes kohas mööda Peipsi järve läänerannikut: Mustvee, Kallaste ja Kolkja rannast. Potentsiaalselt toksiine eritavaid tsüanobakterite (sinivetikate) liike oli seitse kolmest perekonnast.

"Terviseametile on sinivetikate kohta tulnud infot veel ka Peipsi järve Lohusuu, Kauksi ja Tammispää äärsest osast ning tegelikult on alust arvata, et mõjutatud on kogu Peipsi järve läänerannik. Oleme saatnud kohalikele omavalitsustele ja G4S-ile ennetamiseks ja jälgimiseks teavituse," ütles Tiia Luht. "Soovitame inimestel randa minnes jälgida vee seisukorda, sest olukord võib muutuda tundidega – piisab vaid tuule suuna muutusest ning vetikamass liigub uude kohta," lisas ta.

Peale Peipsi on inimestelt saabunud sinivetikate teateid Ähijärve kohta. Vee õitsengute ja õietolmu kohta on terviseameti lõuna regionaalosakonnale tulnud infot ka Värska rannast, Arbi ja Varstu järvest.

Selleks et sinivetikad hakkaksid vohama, on vaja eelkõige sooja ja toitainerikast vett ning sooje ja tuulevaikseid ilmu. Viimastel päevadel on just Lõuna-Eestis olnud vägagi soojad, ligi 30-kraadised ilmad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles