Lihatootja: müüme maha kõik, mida suudame toota (2)

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Lihatootjate tipphooaeg: liha grillimine on suviti ja jaaniajal eestlase meelistegevus. Rakvere lihakombinaadi töötajatel on käed tööd täis. 
Lihatootjate tipphooaeg: liha grillimine on suviti ja jaaniajal eestlase meelistegevus. Rakvere lihakombinaadi töötajatel on käed tööd täis. Foto: Meelis Meilbaum

Toidukaupade müügiga seotud inimesed rääkisid kui ühest suust, et osturalli on täies hoos. Jaanide ostukorv on rikkalik ja läbimüük on teinud jaanipäeva paiku hüppe üles. Hitid on grilltooted, samas on märgata, et ostetakse rohkem kodumaist liha, millest ise süüa valmistada. Tänavuse jaaniaja müük läheb ilmselt mullusest paremini.

Avalikud jaanituled jäävad sel aastal süütamata, kuid muistset suvepüha tähistatakse pere, sõprade ja lähedaste seltsis head-paremat nautides.

HKScan Estonia AS-i juhatuse esimees Anne Mere rääkis, et jaanipäeva müügimahud on tavapäraselt aasta kõrgeimad. "Nii ka tänavu – liinid töötavad maksimumvõimsusega. Piltlikult öeldes müüme maha kõik, mida suudame toota," ütles Mere. 

Ta lisas, et grilltoodete müügistatistika näitab, et võrreldes eelmise aastaga on Rakvere marineeritud grilllihade ja -ribide müük tõusnud lausa 25 protsenti.

Tarbijad hindavad juba aastaid mustikamarinaadis lihatooteid, populaarsust koguvad ka sinepised BBQ-maitsed. Kanaliha on jätkuvalt menukas, Talleggi jogurtimarinaadis kanafileešašlõkk on eestlaste lemmik.

"Tugevat mahukasvu näeme ka tooreste grillvorstide müügis. Võrreldes eelmise aastaga on müük kasvanud neljandiku võrra," lausus Mere. 

Juhatuse esimees ütles, et värske liha müügimahud on samuti tõusuteel. "Osa tarbijaid eelistab jätkuvalt ise kodus liha marineerida. Populaarseimat šašlõkiliha, Rakvere seakaelakarbonaadi, müüme mullusest 10 protsenti enam," lausus Anne Mere. 

Jaaniaja ostude kohta ütlesid poodnikud, et need on ootuspärased, kogused on aga võrreldes varasemate aastatega suuremad.

OG Elektra tegevjuhi Raigo Mõlderi sõnul on ilus ilm meelitanud ostma grilltooteid, lahjat alkoholi, siidrit, õlut, vett ja karastusjooke. 

"Kriisi ajast on harjumus, et poodi minnes teevad inimesed sisseoste märksa rohkem. Ostukorv on tavapärasest suurem," nentis Mõlder.

Toiduainekontserni tegevjuht lausus, et nende trump on omatoodang – inimesed ostavad kulinaariatooteid ja liha. "Populaarne on vana kooli äädikamarinaadis šašlõkk. Palju ostetakse ka eestimaist sealiha, millest ise tehakse süüa," nimetas Raigo Mõlder.

Rakvere Krooni Selveri juhataja Helgi Aver nimetas traditsioonilisteks jaanipäevaostudeks liha, toor- ja grillvorste.

"Liha kõrvale ostetakse puu- ja juurvilja. Selle kaubagrupi kindel liider on arbuus," ütles Aver. Jaanipühade toidulaualt leiab ka kala. Soojad suveilmad on tõstnud jäätise- ja karastusjookide müüki. "Selle aasta jaanipäeva müük tuleb ilmselt suurem, kui oli eelmisel aastal," hindas Helgi Aver.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles