Galerii: Noorkotkas ja noortejuht said tuletooja medali rinda

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Täna süütasid noorkotkad Tallinnas Kuberneri aias muistsel viisil tule. Kaitseminister ja kaitseväe juhataja austasid ka tuletoojaid: medali pälvisid noorkotkas Siim Kruusmann Kadrina rühmast (tagumises reas keskel) ja Tamsalu rühma noortejuht Riho Valdok (tagumises reas paremal).
Täna süütasid noorkotkad Tallinnas Kuberneri aias muistsel viisil tule. Kaitseminister ja kaitseväe juhataja austasid ka tuletoojaid: medali pälvisid noorkotkas Siim Kruusmann Kadrina rühmast (tagumises reas keskel) ja Tamsalu rühma noortejuht Riho Valdok (tagumises reas paremal). Foto: Raul Mee. Stenbocki Maja

Täna hommikul süütasid noorkotkad Tallinnas Toompeal muistsel viisil tule. Kaitseminister ja kaitseväe juhataja austasid ka tuletoojaid: medali pälvisid noorkotkas Siim Kruusmann Kadrina rühmast ja Tamsalu rühma noortejuht Riho Valdok.

Lipuheiskamise, muinastule süütamise ja tuletoojate medalite andmise tseremoonial ütles peaminister Jüri Ratas, et kuigi kevad tuli sel aastal teisiti ning koroonaviiruse mõju on veel tänagi tunda, ei ole võidupüha sisu sellest muutunud.

"Tähistame ju ikka meie esivanemate vahvust Vabadussõjas, et möödunud aegade võidud süstiks uhkust ja enesekindlust tulevikuks. Seetõttu on igati kohane, et võidutule viivad täna üle Eestimaa laiali just noored," sõnas Ratas. 

Peaminister avaldas veendumust, et võidutuli läidab üle terve maa arvukaid jaanilõkkeid ja annab südamesoojust paljudele kaasmaalastele.

Tänavu on Kaitseliidu noorteorganisatsiooni Noored Kotkad 90. aastapäev ning sestap on tuletoojateks iga maakonna parim noorkotkas ja kotkajuht.

Tallinnas andsid tuletoojatele medalid kaitseminister Jüri Luik ja kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem. 

Jüri Ratase sõnul on võidupüha aeg rääkida ka kangelastest: nii Eesti vabaduse ja iseseisvuse taastamise eest võidelnud inimestest kui ka tänapäeval meie julgeoleku eest seisjatest, samuti inimestest, kelle pingutused eesliinil aitasid koroonaviirusest jagu saada.

Hiljutiste sündmuste valguses toonitas peaminister ka kodanikujulguse tähtsust. "Tühipaljas vorm ei muuda meie elu paremaks või turvalisemaks. Meie ajalugu tõestab, et vormi täitmiseks sisuga on vaja teotahtelisi naisi ja mehi, kes vajadusel ei kõhkle meie kõigi kaitstuse nimel tegutsemast. On meie õnn ja rikkus, et selliseid inimesi on eestimaalaste seas nii palju," lausus ta.

Ratas lisas, et võidupühal oleme harjunud seda paraadi ja maakaitsepäevadega rõhutama. Kuigi tänavu peetakse võidupüha teises vormis, on selle sisu endine.

"Võime olla uhked enda inimeste üle ja kindlad oma liitlaste ning sõprade toetuses. Võime julgelt tähistada tänast pidupäeva ning tunda siirast rõõmu selleks üle kogu Eestimaa heisatud rahvuslippude üle," sõnas Jüri Ratas.

Kell 11 ühendati Kadriorus presidendi lossi ees muinastuli ja mäletustuli võidutuleks ning president Kersti Kaljulaid saatis tuletoojatega võidutule igasse maakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles