Muusikutel on jaanid vabad

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Maakonnas nõutud tantsumuusikaansambel Fantaasia jaoks on jaanid olnud kõva rabelemine. Sel aastal on bändil järgmine esinemine alles juulis.
Maakonnas nõutud tantsumuusikaansambel Fantaasia jaoks on jaanid olnud kõva rabelemine. Sel aastal on bändil järgmine esinemine alles juulis. Foto: Kasper Mäe

Tavapäraselt on muusikute jaoks jaaniaeg üks kiiremaid aastas. Sel aastal on aga teisiti: ühtegi avalikku jaanituld koroonahirmus ei toimu. Küll aga peetakse suuri erapidusid, kuhu on kutsutud esinema ka ansamblid. Mitmed bändiliikmed tunnistasid, et nad on öelnud väiksemaid esinemisi ära ja võtnud jaanid üle mitme aasta vabaks. 

Maakonnas nõutud tantsumuusikaansambel Fantaasia, mis on neljaliikmeline, pidi esinema Viljandi linna jaanitulel. Teada-tuntud muusikat viljelev bänd paneb aga pillid häälde alles juulis.

Fantaasia liige Heiko Källo rääkis, et neil on olnud kolm vaba kuud ja jaanid veedavad nad lähedaste ja sõprade seltsis. 

"Üle kümne aasta tagasi oli jaanid vabad," arvutas Heiko Källo.

Ta sõnas, et neile tuli kutse erapeole, kuid esinemine jäi ära. Kas pillimees kavatseb erajaanitulel ka laulda? Källo arvas, et esitab, need laulud, mis peaks täna õhtul kindlasti repertuaaris olema, juulikuus. ""Jaanipäev" ei jää siis laulmata," lubas ta. 

Folkansambel Untsakad esines eile õhtul Tabasalus. Pidu sajale inimesele peeti etnohõngus. Bändis viiulit mängiv Ilmar Kald sõnas, et peoperemees on nende suurim fänn. 

Kald tunnistas, et temal oli jaanipäev vaba ligi 30 aastat tagasi. "Mind tavaliselt jaanitulele ei ole, kui seekord lähme sõpradega Rutjale. Naudin," nentis Ilmar Kald. Tal on plaan: täna ei laula ta ühtegi laulu. 

"Ma ei plaani laulda. Aga juhtuda võib," sõnas Moonaküla Muusikapatrulli saksofonist Peep Pihlak. Tema on neil päevil esinenud juubelitel, mis on poolenisti jaanipeod. Rahva tungival soovil on ta lasknud kõlada Hando Runneli üle 40 aasta tagasi kirjutatud ja Fixi ning Vello Toomemetsa kuulsaks lauldud "Jaanipäeva" populaarsel viisil. "Pidin tegema enne proovi," sõnas Pihlak. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles