Vaeküla kool ootab endiselt lahendusi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taraga ümbritsetud Vaeküla koolimaja seisab tühjade aknaaukudega, ainsaks seltsiliseks kirju kass.
Taraga ümbritsetud Vaeküla koolimaja seisab tühjade aknaaukudega, ainsaks seltsiliseks kirju kass. Foto: Arvet Mägi

Senini vastuseta küsimusele, mis saab Vaeküla koolist, on pannud ministeeriumile kirjutama nii VIROLi kui maavanema, kes koostab juba teist sellesisulist kirja. Konkreetseid lahendusi tuleb aga mõnda aega veel oodata.


Haridus- ja teadusministeeriumi avalike suhete osakonna konsultandi Asso Ladva kinnitusel otsib ministeerium praegu koostöös piirkonna teiste riigikoolidega võimalusi, kuidas Vaeküla kooli õpilased saaksid uuest õppeaastast jätkata oma õpinguid samas piirkonnas neile sobivas riigikoolis.


“Suure tõenäosusega jäävad kõik lapsed õppima Lääne-Virumaale, kuid lõpliku otsuse teevad lapsevanemad. Praegu vaadatakse kõiki õpilasi eraldi ning võetakse ühendust nende vanematega, kuid hiljemalt selle õppeveerandi jooksul peaksid asjad lõplikult selguma,” rääkis Ladva, lisades, et kuni selle õppeaasta lõpuni jätkub Vaeküla kooli õppetöö praeguse korralduse alusel.


Novembris Lääne-Viru Omavalitsus­te Liidu (VIROL) haridus- ja teaduminis­teeriumile saadetud pöördumise vastusest selgub, et ühe võimaliku arenguna on Vaeküla laste tarvis kaalutud tulevikus laiendada vast valminud Porkuni kooli õpilaskodu, et võimaluse korral õpilased Porkunisse suunata.


Vastuses VIROLile mainitakse ka Aht­me kooli, kus lähiajal algavad renoveerimistööd, ning Vaeküla koolis käivad Ida-Virumaalt pärit lapsed on seejärel võimalik sinna saata.


VIROLi juhatuse esimehe Mihkel Juh­kami hinnangul on küsitav, kas lähe­mal ajal leitakse mingeid rahastamisvõi­malusi näiteks Porkuni kooli õpilaskodu laiendamiseks. “Mina küll arvan, et enne 2015. aastat on seda küsimust väga raske lahendada,” tunnistas Juhkami ning lisas, et siis tuleb ehk kõne alla euroraha kasutamise variant. Juhatu­se esimehe sõnul on üks tõsi­selt kaalumist vajav teema Vaeküla koo­li mingi osa säilitamine Vinni-Pajusti güm­naa­siumi baasil, kuid see eeldab güm­naa­siumi ja Vinni valla sellekohast otsust.


Vinni vallavanem Toomas Väinaste üt­les, et nad on põgusalt seda asja arutanud, kuid konkreetseid otsuseid ei ole. Vallavanema arvates võiks Vaeküla kool Vinni-Pajusti gümnaasiumi majas olla, aga kitsaskohaks saab see, et koo­lil pole internaati. Vastuseta küsimu­si on veel teisigi: mis saab pedagoogidest ja muust personalist ning koolikompleksist.


Vaeküla kooli direktor Kersti Aasmets usub, et veebruari alguses saab ta oma kooli töötajaid ja lapsevanemaid tea­vitada, kuidas ja kus nad jätkavad.
“Võin öelda, et ei ole arutatud meie õpi­laste saatmist elukohajärgsetesse koolidesse ja et Porkuni ning Ahtme kool on osale lastest võimalus seal õpin­guid jätkata, nagu VIROLit on teavitanud HTMi kantsler Janar Holm. Kui mõni lapsevanem ise soovib oma lapse kodulähedasse kooli panna ning kui sel­les koolis on vastavad võimalused ja tin­gi­mused olemas, ei ole see loomulikult keelatud,” selgitas Aasmets.


“Vaeküla internaatkooli vilistlasena olen mui­dugi kurb, nähes, kui­das minu kool on lam­mutatud, ja praeguse kooli juhina rahulole­matu, et meie arengukavas kavandatud tänapäevane õppekeskkond jääb realiseerimata riigi­hankeseaduse “aukude” või kellegi saamatu­se tõttu,” oli direktor nördinud.


Mis saab Vaeküla koolimajast, selgub Asso Ladva sõnul lähiajal peetavatel läbirääkimistel Riigi Kinnisvara ASi ning haridus- ja teadusministeeriumi vahel.


Riigi Kinnisvarale kuuluvad hooned, mis asuvad Sõmeru valla haldusterritooriumil, aga nende praegune olukord teeb murelikuks Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi, kes viskas õhku küsimuse, kui kaua suudab Riigi Kinnisvara finantseerida taraga piiratud kompleksi valvamist. “Mul­le tundub, et mitte kaua,” tunnistas vallavanem, “kes tagab turvalisuse ja selle, et võõrad ei pää­se kinnistule.” Tema sõnul on juba püütud sealt elektrijuhtmeid varastada.


Pikalt ehitusjärgus seisnud hooned said omakorda kannatada jõulutormi ajal, kui tuul viis paigast söögisaali sarikad. Peep Vassiljev kartis kõige rohkem, et kohati varisemisohtliku maja juures keegi hukka saab.


Olukorraga Vaekülas käis esmaspäeval tutvumas ka Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum, keda üllatas, kui palju hoonetesse tegelikult juba investeeritud on.
Nähtule tuginedes ja võttes arvesse seda, et eelmisele kirjale, mille maavanem ministeeriumile Vaeküla kooliga seoses saatis, pole seni vastust tulnud, otsustas Vallbaum saata uue läkituse nii haridusministrile, maakonnaga seotud riigikogu liikmetele ja riigikogu hariduskomisjonile.
“Minu nägemus on, et see kool tuleb valmis ehitada ja lapsed siia tuua, mitte laiali saata,” lausus maavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles