Noorte korvpalliturniir Rakveres lõppes leedulaste läbuga

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
sPORTKUNDA poisid (valges) alustasid turniiri suure kaotusega Huddinge Basketile, viimases mängus aga purustasid Ljubertsõ Spartaki esikohalootused.
sPORTKUNDA poisid (valges) alustasid turniiri suure kaotusega Huddinge Basketile, viimases mängus aga purustasid Ljubertsõ Spartaki esikohalootused. Foto: Arvet Mägi

Rakveres toimunud Euroopa noorte korvpalliliiga U17 sarja teine etapp mängiti Rakveres, võõrustajad ehk sPORTKUNDA meeskond olid külalislahked, lubades enamiku mänge võita vastastel, Leedu korvpallinoored aga lagastasid “tänutäheks” ametikooli ühiselamu.

Euroopa noorte korvpalliliiga U17 sari jätkus Rakveres, kus võõrustajaks RSK sPORTKUNDA meeskond, kes oli selleks turniiriks ühendanud jõud idavirulaste KK Hitoga.
Kundalaste treener Jaak Jalakas tõdes, et kahe esimese võistluspäeva mängud erilist rõõmu ei pakkunud. “Rootsi paabel, kus rootslasi vaid kaks, sai ennast kohe mängu algusest jooksma ning meie kaotusnumbrid paisusid päris suureks,” lausus Jalakas.
Poolajaks oli KFUM Huddinge Basket visanud 47 silma ja mäng lõppes meie poiste poolt vaadatuna 43:78. Teises kohtumises Jelgava BS Zemgale vastu seisis sPORTKUNDA kauem kindlana. Veel kolmanda veerandaja lõpus oli seis tasa, aga päris lõpus valitsesid ikka lätlased. Kaotus tuli skooriga 44:55.


Pärast kaotust Šarūnas Marčiulionise korvpalliakadeemia meeskonnale uurisid soomlaste ToPo treenerid välja, et Marčiulionise kooli meeskonnas oli mängijaid, kes poleks tohtinud osaleda.
“Juhend lubab hooaja jooksul kasutada 18 mängumeest, aga neil tuli kahe etapi kohta juba 22,” selgitas Jaak Jalakas. Pärast mitut telefonikõnet tegi liiga juhatus otsuse – eksinud mängivad, aga väljaspool arvestust.
sPORTKUNDA kohtumine BS Riga/Pardaugava meeskonnaga oli ülimalt tasavägine algusest lõpuni. “Aga nii nagu varemgi, said saatuslikuks lihtsad eksimused ning pidime jällegi tunnistama vastaste paremust, seekord jäime alla 39:45,” kõneles treener. Teine mäng BS Liepājaga kulges raskemalt ning kaotus oli suurem – 31:60.


Viimane päev EYBLi sarjas näitas, et ka meie poisid oskavad mängida. “Olukorras, kus Venemaalt pärit Ljubertsõ meeskonnal BS Spartak oli turniirivõiduks vaja 13punktilist paremust, teiseks kohaks 11–12silmast võitu ning pronksi saamiseks lihtsalt võita, suutsime oma seni varjus olnud omadused välja tuua ning võitsime 63:56,” rõõmustas Jaak Jalakas. See jättis vastased lausa viiendaks.
“Kriitiliseks muutus olukord kolmandal veerandajal, kui jäime taha, aga siis tuli platsile Mihkel Koks, kelle kaks järjestikust korvi ka teiste võiduusu taastasid,” kiitis Jalakas varumeest, kes hästi mängu sekkus.
Turniiri võitis Stockholmi Huddinge Basket nelja võiduga viiest mängust, sama võitude arvuga oli teine Jelgava Zemgale, kolmanda koha võttis kolme võiduga Helsinki ToPo.
Kundalased jäid küll seitsmendaks ehk sisuliselt viimaseks, sest kaheksas oli turniirilt “maha võetud” Marčiulionise meeskond, kuid sammuke astuti siiski edasi, sest EYBLi esimesel etapil mullu novembris Riias ei saadud ühtegi võitu.


Jaak Jalakas rääkis, et turniiri korraldamine oli päris keeruline, ja heitis nii mõnegi kivi osalenud meeskondade kapsaaeda. Nii pani ennast õigel ajal kirja vaid kolm võistkonda, ülejäänuid tuli aga ise taga ajada. Rootslaste soov saada abi sõidu korraldamisel Tallinnast Rakverre ja tagasi saabus väga hilja, takkapihta selgus, et nende tagasilend lükkub päeva võrra edasi, ning neil tuli otsida majutus veel üheks ööks.
Soomlased loobusid Jalaka sõnul mõneeurose kokkuhoiu nimel korraldajate pakutud sõiduvahendist, aga nende enda otsitud buss tiirutas tunnikese Rakvere vahel, leidmata ametikooli ja selle ühiselamut.
“Tänu” sellele ootas ka kohviku personal õhtusöögiga ...


Venemaa meeskonna juhte teavitati laupäeva õhtul sellest, et turismifirma, kellega nad asju ajasid, ei suutnud neile kindlustada pileteid pühapäevaseks tagasisõiduks. Seega tuli leida buss ja Venemaa viisaga juht, kes oleks nõus hädalised Peterburi toimetama.
Leedulaste eksimusest juhendi vastu ning sellest tulenenud soomlaste protestist oli eespool juttu. “Kas sellel või mingil muul põhjusel otsustasid “kannatanud” kätte maksta korraldajatele,” lausus Jalakas. Kuigi Šarūnas Marčiulionise korvpalliakadeemia mängijatele andsid korraldajad hea mängu eest eriauhinnaks Liliina rätikud, võtsid nad ette ametikooli ühiselamu, lõhkudes ja lagastades seal ühe toa sisustuse.


“Eluta asjad energiliste noorte vastu ei saanud, targem ehk kapp andis järele. Suust sisse voolanud kraadidega vedelik tuli sama teed ruttu tagasi, haarates kaasa ka läbiseedimata toidu. Pilt oli kahjuks vägagi ebasportlik. Korraldajatena palume ametikooli ühiselamu töötajatelt vabandust,” kõneles Jaak Jalakas.
Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets ütles, et juhtunust võetakse õppust, sest lagastamine avastati alles siis, kui buss leedulastega oli juba Pärnu ja Ikla vahel.


“Järgmisel korral tuleb treeneril lihtsalt toad enne lahkumist meile üle anda, enne minema ei lasta,” lausus Mets.
Koolijuhi sõnul on murettekitav, et tegemist on noorte sportlastega. “Aga samas on nii, et mõnede sportlastega tuleb selliseid asju ikka ette, mõnedega aga mitte,” ütles ta ja lisas, et näiteks venelased ja rootslased käituvad alati väga korralikult, kõikide teistega, sealhulgas ka eestlastega, on aga niisuguseid probleeme varemgi ette tulnud.

Meeskond
• sPORTKUNDA meeskonnas mängisid Allan Elp, Heigo Ers, Jan Juhanson, Andres Kivil, Mihkel Koks, Karl-Joosep Küngas, Mairo Lees, Martin Mölder, Raul Palk, Urmet Roosimägi ja Gerhard Markus Trumm.
• Meeskonna parim sel turniiril oli Urmet Roosimägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles