​Eesti rahva muuseum näitab kitsetaluelu pildis ja helis

Inna Grünfeldt
Copy
Muuseumis saab süveneda kitsetalude igapäevastesse toimetustesse.
Muuseumis saab süveneda kitsetalude igapäevastesse toimetustesse. Foto: Anu Ansu

​Eesti rahva muuseumi uuel näitusel on pildis ja helis kitsetalude – nende seas Hõbeda kitsefarm – argipäev.

​Eesti rahva muuseumi näitus Eesti kitsepiimakultuurist toob külastaja ette kolme väiketalu argipäeva – kuidas käsitöötooted sünnivad ja kuidas on neis taludes põimunud töö- ja pereelu.

Oma ukse avasid kolm kitsetalu: Hõbeda kitsefarm Lääne-Virumaal, OleMari talu Jõgevamaal ja 7 Kitsetalle Järvamaal. Näitus kõneleb nii toidust kui ka pärimusest: kitsepiimast toodetest, töötamisest idüllilises maapiirkonnas ja suhestumisest loodusega. Lisaks on pildis suhe loomadega, pereväärtused ja moraal ning elustiiliga seotud valikud.

Näitus on valminud Nichole Michelle Weimeri magistritöö raames. Nii isiklikus kui ka akadeemilises plaanis on teda ikka huvitanud, kuidas toit kujundab meie maailma, kogukondi ja meid endid.

ERM-i vanemteadur Anu Kannike ütles, et toidukultuur on ERM-i teadusosakonna oluline uurimissuund. “Uurime nii toidupärandi tänapäevaseid tähendusi ja tõlgendusi kui ka teeme koostööd kohalike ettevõtjatega toidupärandi tutvustamisel ja tootearenduses,” sõnas ta.

Nichole Michelle Weimeri kureeritud näitus on ERM-i rahvakultuuri teabekeskuses avatud 13. septembrini, pääs sinna on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles