Harva võistlev rakverlane Siim Aas tuleb Viru rallile võimsa autoga

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Paljudele võistlejatele meeldib Viru ralli seetõttu, et teeolud on mitmekesised: kiired rajalõigud vahelduvad aeglaste ja kitsastega.
Paljudele võistlejatele meeldib Viru ralli seetõttu, et teeolud on mitmekesised: kiired rajalõigud vahelduvad aeglaste ja kitsastega. Foto: Kasper Mäe

Siim Aasa nime teavad vaid põhjalikult pühendunud rallisõbrad, sest koos Vallo Vahesaarega sõitev rakverlane võistleb harva. Aga mees on tegelikult kiire: aasta tagasi oli ta kodurallil absoluutarvestuses seitsmes ja omas klassis, nelikveoliste N-rühma autode arvestuses teine.

Tänavu tasub Aas ja Vahesaar paigutada taas võimalike üllatajate nimekirja, sest mehed tulevad starti võimsa ja kiire Ford Fiesta R5-ga, mis üüritakse Markko Märtinile ja Ott Tänakule kuuluvalt RedGrey tiimilt. RedGrey on teatavasti ka Hyundai tehasemeeskonna ametlik hooldustiim WRC2 sarjas. Viru rallil sõidab neile kuuluva Hyundai NG I20 R5-ga ka teine rakverlane Roland Poom.

R5 klassifikatsiooni kuuluvate autodega võisteldakse maailmameistrivõistlustel teatavasti WRC2 arvestuses. Aasa ja Vahesaare käsutuses pole nii võimsat autot varem olnud. "Seni oleme võistelnud rohkem selliste tänavasõiduautodega, millele on turvapuur sisse ehitatud, alles eelmisel Viru rallil sõitsime vähe kiirema autoga," rääkis Aas. "Rendime Ford Fiesta R5 Märtini ja Tänaku tiimilt. Kui aus olla, siis pole selle autoga veel meetritki sõitnud, isegi käega pole katsunud. Alles neljapäeval saame testida."

Sellest hoolimata on huvitav jälgida, kas ja kuidas saab Aas Viru rallil vastu näiteks kaaslinlasele Roland Poomile, aga ka Raul Jeetsile ja Priit Koigile, kes võistlevad samasse klassi kuuluvate autodega.

Aas on võistelnud vähe, kuid neil kordadel, kui on stardis olnud, on ta näidanud head kiirust. Tema üks suuremat muljet avaldanud etteaste oli ühel aastatetagusel Viru rallil, kus ta oli oma vanakesest Subaruga lähedal Rakvere linnakatse võidule, aga ka mullune seitsmes koht absoluutarvestuses on kiitust väärt. Korraldajatelegi oli Aasa etteaste üllatuseks, sest mehele anti mullu alles 29. stardinumber, aga numbrid vastavad üldjuhul eeldatavale kiirusele rajal. "Aasta tagasi läks klassivõit kogenematuse nahka, andsime selle lätlastele oma pisivigade tõttu," lausus Aas.

"Mulle Viru ralli meeldib. Teed on tuttavad ja tempomuutustega, see sobib mulle," jätkas ta. "Mure on lihtsalt selles, et võistlustel läbitud kilomeetreid on vähe. Olen ju puhas hobisõitja. Aga ootan tänavust võistlust igal juhul põnevusega."

Järgmisel laupäeval sõidetav Viru ralli on osavõtjaterohke. Tähtajaks pani end kirja 86 rallipaari, kellest paari-kolme osalemine on praegu siiski veel kinnitamisel. Eile teatasid oma osavõtust ametlikult ka valitsevad maailmameistrid Ott Tänak – Martin Järveoja.

Lisaks eestlastele on osavõtusoovi avaldanud viis meeskonda nii Lätist kui ka Soomest ja kolm Leedust. Kõige osavõturohkem on aga eelülesandmise põhjal veoautode võistlusklass, kus rajale soovib pääseda 16 rallipaari, sealhulgas kaks Lääne-Virumaalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles