Võsu rannas oli laupäeval umbes 3000 suvitajat

Copy

Võsul oli täna keskpäeval merevesi juunikuu kohta tavatult soe – 21 kraadi – ja rannas lehvis roheline lipp. Rannavalvur Robin Tamme hinnangul oli inimesi rannas 3000 ringis ja ta arvas, et neid tuleb veel juurde.

“Selle suve suvitajate rekord kindlasti,” lausus Robin Tamm. “Juunis meri tavaliselt nii soe ei ole kui tänavu. Juba kolm päeva tagasi saime rohelise lipu välja panna.”

Võsul on rannavalvurid tornis ja merel iga päev kella 10–19. Tornis töötab kaks rannavalvurit, kellest üks teeb ka ringkäike rannas, ning merelt paadist hoiab suvitajatel silma peal kolmas. “Töökorraldus on meil selline, et tornis on alati keegi, ka kriisiolukordade ajal,” selgitas Tamm. “Üldiselt on meil Võsul rahulik. Mina töötan rannavalvurina teist suve ja midagi hullu pole selle aja jooksul juhtunudki. Meri läheb siin aeglaselt sügavaks, poide juures on vesi täiskasvanud mehel rinnuni, ja see vähendab uppumisohtu.”

Kõige rohkem peavad rannavalvurid tegelema kuumarabanduse saanud inimestega. “Eks kadunud lapsi tuleb ka ette,” lisas Robin Tamm. “Aga kuumarabandused ja päikesepisted on kõige tõsisem teema. Meid on koolitatud abi andma, ja kui vaja, kutsume kiirabi. Rannas patrullides tuleb vahepeal ikka mõnel tegelasel teine külg keerata. Eriti sellistel, kes tulevad hommikul otse peolt ja jäävad päikse kätte magama.”

“Me ei pruugi ise kõike näha, aga meie kohalolek tagab suvitajatele turvatunde,” lisas teine rannavalvur Katariina Siilak. “Kui abi on vaja, siis oleme kohe käepärast.”

Robin Tamm käib Võsule rannavalvuriks Rakverest, ametis on ta teist suve. “Väljaõppe sain kohapeal,” rääkis ta. “Õnneks pole uppuja päästmise oskusi vaja läinudki. Rohkem on vaja teadmisi esmaabist. Kui on midagi tõsisemat, siis kutsume välja kiirabi, väiksema esmaabiga saame ise hakkama.”

Porkuni rand täitus Briti sõduritega

Porkuni supelrannas kostis nädalavahetusel palju inglise keelt: Briti missioonisõdurid veetsid vaba päeva. Eriti meeldis neile hüppetorn.
Porkuni supelrannas kostis nädalavahetusel palju inglise keelt: Briti missioonisõdurid veetsid vaba päeva. Eriti meeldis neile hüppetorn. Foto: Vladislav Musakko

Porkuni järve supelrand oli laupäeval samuti servast servani täis puhkajaid, kelle seas andsid tooni Tapal liitlaste lahingugrupis teenivad Briti sõdurid. Sõjamehed mängisid võrkpalli, sooritasid hüppetornist uljaid lende ja veetsid niisama vaba aega. “Meil on täna puhkepäev ja see siin on väga õdus rannake,” rääkis üks neist. “Ma täpselt ei teagi, palju meid siin juba on, aga tuleb veel juurdegi.”

Rahvast oli rannas tõesti palju – eks oma rolli mängivad ka karantiinijärgne tüdimus ning piiratud puhkusevõimalused välismaal. “Mida soojemaks läheb, seda rohkem rahvast tuleb. Ei mäletagi Porkuni rannas nii rahvarohkeid päevi,” rääkis oma isale kuuluvas kohvikus Kulles leti taga seisnud Siret Kalter. “Oleme siin juba üsna väsinud, sest kogu aeg on järjekord uksest välja.”

Puhkajate seas pidavat kõige minevam kaup olema hamburgerid ja friikartulid. “Tegeleme ka paadilaenutusega – meil on kolm paati ja kolm vesijalgratast. Needki on pidevalt sõidus,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles