Tapalane juhib Tartu 4,5. Ooperisümbioosi

Inna Grünfeldt
Copy
Videoklippide filmimine Tartu päevaks viis päeva kunstilise juhi Reigo Tamme Sisevete Saatkonda ja Jõmmule.
Videoklippide filmimine Tartu päevaks viis päeva kunstilise juhi Reigo Tamme Sisevete Saatkonda ja Jõmmule. Foto: Sille Annuk

Tartu linna päeva tähistav Ooperisümbioos, mille kunstiline juht on taas – nagu kõigil eelnevatelgi aastatel – ooperisolist tapalane Reigo Tamm, kannab kelmikalt poolikut järjekorranumbrit 4,5, sest rahvarohket galakontserti ja Eesti teatrite ooperietendusi kõigi tervise huvides ei toimu.

Küll aga leidub täna toimuval Tartu linna päeval ohtralt üllatuskontserte ja esitletakse linnaklaverit.

Tartu linna päev algab linnapea Urmas Klaasi hommikukohviga Shakespeare'i kohviku terrassil. "Kui esmaspäeva hommikul sajab, siis jääb hommikukohv ära – kohvikusse sisse me seekord ei kogune," rõhutas linna päeva kunstiline juht Reigo Tamm. 

Kell 12 oodatakse tartlasi ja Tartu sõpru videokontserdile "Saabumine Tartusse", mida näeb paralleelselt nii Tartu linna päeva kodulehel kui ka linna päeva Facebooki kontol. "Eks Tartusse saab saabuda mitut moodi – autoga, rattaga, jalgsi, varsti ehk jälle lennukigagi. Aga meie kontserdi väga vahva seltskond saabub linna lodjal," tutvustas Tamm.

Näitlejad, muusikud ja laululoojad Mari Jürjens, Sandra Üksküla Uusberg (Tallinna Linnateater) ja Kristjan Üksküla esitavad sama repertuaari, mida oleksid pidanud esitama Tartu Maarja kirikus. "Draamanäitlejaid on ooperisümbioosid juba mitu aastat Tartusse külla toonud, nüüd saime erilisema juunikuu tõttu kampa veel ka Emajõe," nägi Tamm asja helgemat poolt. 

Linna päeval võib Tartu peal otsa joosta lõõtsamängija Henrik Hinrikusele ja mandoliinimängija Tanel Sakritsale. 

Lisaks linnapeale, linnaarhitektile ja linnasekretärile tegutsevad Tartus linnajänes ja linnakirjanik. Sellest suvest alates on Tartul ka linnaklaver, mis hakkab aeg-ajalt natukese etteteatamisega või sootuks ootamatult linnaruumi ilmuma. "See on suvine ja pigem täiesti ootamatu majesteetlik külaline, kelle ilmumine linnaruumi toimub harva lõpuni kooskõlastatult. Pigem kohtute temaga hea õnne peale, vahel lihtsalt juhtute olema täpselt õigel ajal täpselt õiges kohas," kergitas Tamm pisut saladusloori.  Tartu linnaklaveri esmailmumine – aga ainult hea ilma ja õnnega – toimub 29. juunil ajavahemikus 12–20.30 igal täistunnil ning külla tulevad Olav Ehala, Sten Heinoja ja Sven-Sander Šestakov. 

Lisaks lüüakse 29. juuni õhtupoolikul Emajõel sõitval lodjal lahti jõekontsert "Ära jäänud laulud", kus sopranid Pirjo Jonas (teater Vanemuine) ja Maria Listra, tenorid Ramus Kull (teater Vanemuine) ja Reigo Tamm (RO Estonia), baritonid Simo Breede (teater Vanemuine) ja Tamar Nugis ning Koit Toome. Nad esitavad kesklinna kandis Emajõel paljusid laule neist etendustest ja kontsertidest, mis sellel kevadel ära jäid. Jõelt tehakse sügav kummardus ka 150. sünnipäeva tähistava Vanemuise teatri suunas. Klaveril saadab soliste pianist Piia Paemurru. Jõekontserdi helirežissöör on Tanel Klesment. 

Tegemisi on veel ja rohkem infot saab aadressil www.tartulinnapaev.ee. 

Korraldajad paluvad pidada kinni kolmest põhimõttest: hoiame distantsi, peseme käsi ning jääme haigena koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles