Külva puuseemneid: laste leiutised kutsuvad hoidma loodust

Inna Grünfeldt
Copy
Puu kasvatamise juhis.
Puu kasvatamise juhis. Foto: Lottemaa

Lottemaal avati pühapäeval järjekordne laste leiutamisvõistluse võidutöö "Päästa meie planeet", mis õpetab lapsi hoidma metsa ja loodust. Leiutamisvõistluse võidutöö autor on 11-aastane Ida-Viru neiu Emili Matjušenko.

Täismõõdus ehitatud töö saab Lottemaa teemapargi püsieksponaadiks, mida täiendab spetsiaalselt selle järgi kavandatud etendus. 

Emili Matjušenko leiutis "Päästa meie planeet" osutus nii vanemate kui ka laste lemmikleiutiseks kümne finalisti ja rohkem kui 130 leiutamisvõistlusele laekunud töö seast. Nüüd saab Lottemaalt endaga kaasa võtta ümbriku seemnetega, millest külvata puu. Riigimetsa Majandamise Keskuse abiga rajatud leiutisest saab juhise, kuidas ja kuhu sobib kuuse- või männiseemneid külvata. Leiutise kõrvale on rajatud ka eri vanuses metsapuid tutvustav näidisala.

Sel aastal oli pea iga teine töö seotud kliimamuutuse, keskkonnahoiu ja prügikoristamise temaatikaga. Emili töö võttis kokku leiutamiskonkursi põhisõnumi – lapsed tunnetavad looduses toimuvat ja üritavad kaasa mõelda, kuidas olukorda parandada.

Leiutamisvõistluse võitja Emili Matjušenko sõnul on meie keskkonnas praegu palju probleeme ja mõned neist tunduvad väga suured ja keerulised. "Näiteks plastikumäed ookeanis või happevihmad. Nii võibki lapsel tekkida tunne, et justkui polegi midagi teha. Asi on aga hoopis vastupidine: iga laps saab enda järelt prügi koristada ning puid või muid taimi istutada, nende eest hoolitseda ja vajaduse korral neid kasta," ütles Matjušenko. 

Tänavuse konkursi teise koha saavutas kolmeaastase järvamaalase Kermo Kleeni "Leiutiste joonestamise masin" ja kolmanda koha neljaaastase tallinlase Magnus Eriku töö "Vahvate unenägude lamp".

"Juba kolmandat korda saab Lottemaa endale atraktsiooni, mille idee autorid on lapsed. Leiutamiskonkurss näitab meile, kuivõrd tabavalt tunnetavad lapsed meie ümber üles kerkinud probleeme ja tänu konkursile saavad nad väljendada ka oma muret ja panustada. Kui esimesel aastal loodud võtmega kommipaberiavaja leiutis võttis eesmärgiks teadvustatud magusatarbimise, siis eelmisel aastal oli meie ees leiutis, mis oli seotud vaimse tervise hoidmisega. Sel aastal oli tubli pool kõigist laekunud töödest suunatud keskkonnaalaste katsumuste lahendamisele, mis on märk nii Lottemaale kui ka vanematele, et teema vajab lastega arutamist," kommenteeris Eesti laste leiutisi Lottemaa teemapargi tegevjuht Margit Toodu.

2020. aasta jaanuarist märtsini kestnud SEB ja Lottemaa leiutamisvõistlusele laekus üle 130 töö. Leiutisprojekte tuli kõikjalt Eestist, töid esitati nii eesti kui vene keeles ning kõige aktiivsemalt leiutasid algkoolilapsed. Konkursi kõige nooremaks osalejaks osutus kolmeaastane leiutaja. Mitu leiutajat esitas konkursile lausa viis tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles