Alates kolmapäevast saab taotleda vähipüügiluba

Inna Grünfeldt
Copy
Vähipüügihooaeg algab augustis.
Vähipüügihooaeg algab augustis. Foto: Marko Saarm

Kolmapäeval, 1. juulil kell 9 algab vähipüügitaotluste vastuvõtt pilet.ee veebikeskkonnas ning keskkonnaameti Tartu ja Kuressaare kontoris.

Keskkonnaameti jahinduse ja veeelustiku büroo juhataja Aimar Rakko sõnul on 2020. aastal vähipüügilube enamikus maakondades saada piirarvuvabalt. "Erandiks on Pangodi järv Tartumaal ja kogu Saaremaa. Nendesse püügipiirkondadesse loa saamiseks tuleks taotlus esitada 1. juulil kohe pärast kella 9 hommikul, sest soovijaid on palju ning kõigile lube paraku ei jagu," selgitas Rakko.

Teistes kontorites (välja arvatud Palmse, Tooma, Penijõe, Viidumäe ja Otepää kontoris, samuti keskkonnaameti peakontoris) saab taotluse jätta kontori postkasti. Taotluse võib saata ka postiga või e-postiga aadressil info@keskkonnaamet.ee. 

2020. aasta vähipüügilubadest müüakse 94 protsenti internetis, ülejäänud kuus protsenti keskkonnaametis.

Jõevähi seisund on Eestis ja ka kogu Euroopas viimase 150 aasta jooksul väga palju halvenenud ja seetõttu on vähipüük osas veekogudes keelatud. Praegu on teada Eestis rohkem kui 300 jõevähi leiukohta, enamikus neist aga ei ole vähki kuigi arvukalt. Paremad vähiveekogud asuvad Saaremaal ja Lõuna-Eestis. Haiguste ja võõrliikide leviku tõkestamiseks ei tohi püütud vähke teistesse veekogudesse ümber asustada.

Jõevähi püük on lubatud 1. augustist 31. augustini. Vähipüügist saab lähemalt lugeda keskkonnaameti kodulehelt. Sellelt lehelt leiab ka nimekirja veekogudest, kus vähipüük on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles