Juhtkiri: ikka sama suvi

Andres Pulver
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Eelmise nädala imelised suveilmad ummistasid Võsu supelsakstest ja nende sõiduvahenditest. Rannakülas valitses korralik kaos ning autod olid pargitud, kuhu juhtus. Hädasti oleks olnud vaja selget ja üheselt mõistetavat liikluskorraldust, kuid seda paraku polnud. Ei olnud arusaadavat viidet sellele, et rannaparklas parkida ei saa, ja parklasse pääseda püüdnud juhid tekitasid niigi kitsukeses külas omakorda paraja ummiku. Spordihoone parkla seisis aga praktiliselt tühi.

Mõnel aastal võibki rannahooaeg jääda sama üürikeseks kui üks nädalavahetus. Meie tujukate ilmade puhul ei suuda ükski ennustaja ilusa ilma pikkust prognoosida. Ning siis tormavadki kõik seda esimest, ja võimalik, et ka viimast võtma. Paraku ei suuda pisikesed rannakülad kõiki korraga vastu võtta.

Võib ju aru saada, et omavalitsuse ülesanne on seista hea, et maksumaksja raha eest tehtavad investeeringud looksid meeldiva elukeskkonna kohalikele elanikele, mitte aga panustada mõneks soojaks suvepäevaks kaugemalt saabujate mugavusse.

Mainekujunduslikult on laupäeval Võsul toimunu aga kindlasti must plekk Haljala vallavalitsuse rinnaesisel. Vajakajäämistele näidatakse ikka näpuga. Aga käivitada parklaehitus keset rannahooaega näib omavalitsuse kerge ükskõiksusena. Kuna ehitustegevus lükkus nagunii ligi aasta edasi, oleks paar kuud veel oodata kannatanud.

Aga käivitada parklaehitus keset rannahooaega näib omavalitsuse kerge ükskõiksusena.

Kui suvitaja või rannamõnude nautija ei ole üldse Võsule oodatud, tuleks see vallajuhtidel otse ja ausalt välja öelda. Iseasi, mis sõnumi see kohalikele ettevõtjatele annab.

Kuigi nii mõnigi ettevõtja suhtus laupäeval ja ilmselt pea kogu eelmisel nädalal Võsul tungelnud rahvamassidesse üpris ükskõikselt – kuuldavasti ei olnud laupäeval sugugi mitte kõik sealsed söögikohad avatud.

Samas pole supelsaksad sugugi patust priid. Inimesed käivad küll suvitamas, mis on kohalikule majandusele väga hea, kuid kipuvad pehmelt öeldes hoolimatult käituma. Auto pargitakse suvaliselt kellegi hoovi, ennast lõbustatakse kõva tümakaga ja kohalike hooleks jäetakse kottide viisi prügi. Hea veel, kui prügi kotiski on. Päris nii ei saa. Kui külla minna, tuleb seal end viisakalt ülal pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles