Peatage röövellikud karjäärid, palun

, Virumaa elanik
Copy
Silva Kiili
Silva Kiili Foto: Erakogu

Minu arvamuslugu on ajendatud praegustest põletavatest diskussioonidest põlevkivikaevanduste teemal, täpsemalt Kiviõli Keemiatööstuse OÜ keskkonnaametile esitatud uuringuloa taotlusest eesmärgiga uurida põlevkivi kaevandamise võimalikkust Uljaste uuringuväljal, rajada uuringuväljale puurauke ja kaeveõõsi ning põlevkivi leiukohtade olemasolul laiendada kaevandusala Uljaste suunal.

Nii uuringud kui ka kaevandamine võivad põhjustada looduskauni Uljaste allikajärve tühjaksvoolamise, kuna järv koos seda ümbritseva oosiga asub muust maastikust mitu meetrit kõrgemal. Kohalikud on organiseerinud aktiivse vestlusgrupi sotsiaalmeedias, korraldanud protestiaktsiooni ning kogunud allkirju petitsioonile. Kuid minu lugu ei ole pelgalt ühe järve lugu, see lugu on meist ja meie julgeolekust.

Julgeolek ja inimeste heaolu luuakse paljude riigivõimu teostamise vahendite koosmõjul, kuid minu mõtiskluse keskpunkt on iseseisvust tagava strateegilise teenuse – energia ja eluks vajaliku keskkonna – käsitlus. Lihtsustatult võib väita, et inimkonna ajalugu on progress, sealhulgas tehnoloogiline edenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles