Tallinna Vanasadama D-terminali hakkab ilmestama Rakvere teatri peakunstniku Eveli Variku kunstiteos

Andres Pulver
Copy
Vanasadama D-terminali kolmanda korruse reisijate ootesaali hakkab kaunistama Eveli Variku taies "Päikese all".
Vanasadama D-terminali kolmanda korruse reisijate ootesaali hakkab kaunistama Eveli Variku taies "Päikese all". Foto: eskiis

Tallinna Sadam koostöös Riigi Kinnisvaraga korraldas kunstikonkursi ideelahenduse leidmiseks Vanasadama D-terminali kolmanda korruse reisijate ootesaali kujundamiseks. Žürii tegi valiku 32 kavandi hulgast ja valis võitjaks taiese "Päikese all", mille autor on Eveli Varik.

Žürii esimehe ja Tallinna Sadama infrastruktuuri arendusosakonna juhataja Hele-Mai Metsali sõnul tekitab võidutöö "Päikese all" sümpaatse kontrasti ruumi üldise sisearhitektuurse lahendusega, tekitades sinna julge värviaktsendi ning andes edasi positiivset sõnumit – päikest ja rõõmu. "Kihiline ja õhuline klaasist kompositsioon ei jutusta konkreetset lugu, iga reisija saab endale midagi meelde jätta, kuid päike võiks kujuneda selle koha märksõnaks," lisas Metsal.

Võidutöö autorit Eveli Varikut inspireeris teose loomise juures päikese ja mere omavaheline kooslus. "Päikesetõus ja loojang merre on inimesi aastasadu lummanud. See, et teostada neid võimsaid vaatemänge abstraktsete, isegi lakooniliste sümbolitena, on minu jaoks väljakutse. Kui olin vaadanud konkursiruumi jooniseid, tekkisid kujutluspildid, mis arenesid loogiliselt lõpptulemuseni. Ma lähtun kujundusega seotud töödes alati antud interjöörist ning valgusest," kõneles ta.

"Ruum justkui räägib mulle, mida ta vajab. Vastavalt ette seatud tingimustele tekib sinna lugu, mis kangastub pildiliselt minus ja mille alged visandan paberile. Arvan, et mulle sobivad suured projektid ja tiimitöö kõrgema kunstilise eesmärgi nimel, mis peaks puudutama inimeste südameid," lisas Rakvere teatri peakunstnik.

D-terminal Vanasadamas on Eesti suurim merevärav, mida läbib tavaolukorras üle 6 miljoni reisija aastas. Kunstikonkursi eesmärgiks oli leida avalikku ruumi kunstiteos, mis mõjuks maamärgi või ruumi tähistajana.

Võidutöö autor Eveli Varik on õppinud Tartu kunstikoolis tekstiili ja lõpetanud kunstiakadeemia graafika eriala. Ta on täiendanud end kujundajana, töötanud mööbliprojekteerijana, olnud aktiivne vabakunstnik, sisekujundaja, näituste kuraator ja kujundaja. Praegu töötab Varik Rakvere teatri peakunstnikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles