Uljastel lasub põleva kivi needus

Andres Pulver
Copy
Meeleavaldus Uljaste järve kaitseks.
Meeleavaldus Uljaste järve kaitseks. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

Äsja sai valmis enam kui poole tunni pikkune dokumentaalfilm "Põleva kivi needus", mis kõneleb ohtu sattunud Uljaste järvest.

Filmi produtsent Hendrika Näägo ütles, et on Ida-Virumaal sündinud, ning kuna tema vanaema elab seal kandis, käib ta siiani igal suvel Uljastel. "Seetõttu läks seda kohta puudutav mulle isiklikult eriti korda, kui kuulsin, et Uljaste järve ja kaitseala ohustab kaevandus," rääkis Näägo.

Enam-vähem samal ajal, kui Facebookis loodi grupp "Päästame Uljaste järve" ehk mai lõpu poole, hakkasid Näägo ning filmi operaator ja režissöör Aivar Hiienurm teema kohta rohkem uurima ning kohalike inimestega suhtlema. "Eelintervjuusid tehes leidsime, et kohalike mure on tegelikult terve Eesti mure ning sellest on vaja rääkida," lausus Näägo.

Esmalt oli plaanis teha filmijupp Uljaste järve kaitseks moodustatud inimketist. "Ent olles rääkinud inimestega ja ka meeleavaldust näinuna, tekkis tunne ja veendumus, et tuleks nähtu ja kuuldu pisut pikemasse vormi valada," kõneles produtsent ja lisas, et filmi autorite sooviks oli kohalike murele ja valule põhjalikum väljund anda.

"Teema ise aga vääriks igal juhul veelgi sügavamat ja põhjalikumat käsitlust," nentis Hendrika Näägo.

"Põleva kivi needus" valmis autorite oma kulu ja kirjadega. "Ja tänu inimeste lahkele abile," märkis Näägo.

Dokumentaalfilmi "Põleva kivi needus" saab näha SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles