Klassikaraadios algab esmakordselt kuuldemängude festival

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Klassikaraadios algab täna kuuldemängude festival.
Klassikaraadios algab täna kuuldemängude festival. Foto: Eesti Rahvusringhääling

Klassikaraadios algab täna Eestis enneolematu kuuldemängude festival. Kesksuvisel nädalal 6. – 12. juulini rahuldab karantiinikevadel tekkinud teatrielamuste nälga eriprogramm viieteistkümnest kuuldemängust.

Kuuldemängude festivali kava koostas ERR-i arhiivi salvestistest Raadioteatri toimetaja ja teatriekspert Pille-Riin Purje. Festivalikuuldemängude dominandid on huumor, draama ja sürreaalsus. Pille-Riin Purje sõnul usaldab hea kuuldemäng kuulajat, vallandab kujutlusvõime ja käivitab vabade assotsiatsioonide voo. "Et sellest osa saada, tuleks võtta aega ja hoolega kuulata(da). Privaatses, tähelepanelikus vaikusetsoonis, mida ei risusta muu müra," soovitab ta.

Läbi nädala saab Klassikaraadios nautida väljapaistvate näitlejate rollitäitmisi, peaosades on Ita Ever, Tõnu Oja, Andrus Vaarik, Jan Uuspõld, Gunnar Kilgas, Tõnu Aav, Ain Lutsep, Haide Männamäe, Tanel Saar, Liisa Pulk, Tambet Tuisk, Kaido Veermäe jt.

Lisaks jõuab esmaspäevast reedeni kell 12.50 ja nädalavahetusel kell 10.50 raadioeetrisse lühikuuldemängusari Eesti popmuusika ajaloost. Kuuldepildid laulutekstidest valmisid Raadioteatri 90. sünnipäeva puhul ja tõstavad esile laulusõnu kui olulist osa meie keele ja kultuuri ajaloos. Laulutekste esitavad kuuldemängu vormis Elina Purde ja Jan Uuspõld.

"Sa ei kujuta ette, kui palju on kuuldemängus võimalik ära ütelda – kasvõi ütlemata jätmisega. Tegelikult peab kuuldemängu sisse mahtuma inimelu üleni – maast taevani," on öelnud tegelane Jüri Tuuliku kuuldemängust.

Eripalgelised kuuldemängud eesti ja välisautoritelt on Klassikaraadio eetris läbi nädala iga päev kell 19. Kavas on Franz Hieseli "Mida arvate teie Irma Preinist?", Martin Alguse "Laviin", Jim Ashilevi "Godzilla", Ervin Õunapuu "Õhtueine Emmauses", Grzegorz Walczaki "Kaktus", Eeva Pargi "Varipruut", Piret Jaaksi "Aasta pärast" ja Wolfgang Baueri "Dream Jockey".

Klassikaraadio kuuldemängufestivali kava leiab Klassikaraadio kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles