Juhtkiri: Olgu keha ja vaim terve!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kaugushüppes saavutas 3. koha Tamsalu gümnaasiumi noor kergejõustiklane Vadim Aleknavitsjus tulemusega 4.57.
Kaugushüppes saavutas 3. koha Tamsalu gümnaasiumi noor kergejõustiklane Vadim Aleknavitsjus tulemusega 4.57. Foto: Arvet Mägi

Sellel nädalavahetusel stardib üleriigiline noorte kergejõustiklaste sari “TV 10 olümpiastarti” ja juba 41. hooaega.

Müts maha eestvedajate ees, kes seda tänuväärset ettevõtmist korraldavad. Noorsportlastele mõeldud sari on meile kasvatanud olümpiavõitjaid, tublisid pereisasid ja -emasid, edukaid ärimehi ja -naisi. Spordipisik, mis sellest võistlussarjast kaasa saadakse, nakkab hiljem ka lastele ja lastelastele. Nõnda kujunevad terve keha ja vaimuga olümpiavõitjad, pereisad-emad, ärimehed ja -naised. Niisugune positiivne nõiaring!

Aga alanud olümpia-aastal võiks ka igaüks meist mõelda rohkem oma tervisele ja hoolitseda enda keha ehk templi eest. Seda enam, kui on teada, et ootejärjekorrad arsti juurde pääsemiseks venivad mõnikord lausa poole aasta pikkuseks. Selle asemel et kiruda arvuti taga anonüümselt valitsust või tegeleda muude mõttetustega, võiksime kõik üles otsida vanad suusad ja saapad ning lähimale väljale suusatama minna. Lastega loomulikult või sõpradega. Tundkem rõõmu liikumisest ja sellest saadud lisaenergiast.

Terve keha kõrval ei tohi me ära unustada ka tervet vaimu. Valitsuse lugemissoovitusest hoolimata tasub silm ja kõrv lahti hoida vaimutoidule, mis meeled ärksaks teeb ja vaimu tervena hoiab. Paitagu draakoniaastal kõrvu Ewert and The Two Dragonsi looming või Ott Leplandi karune hääl. Sattugu öökapile Cartlandi raamatud või järjekordne menukist elulooraamat, mis aina paljastavamaid seiklusi lubab – meelt lahutavaks ja harivaks võib tinglikult nimetada mõlemat.

Alanud aastal võiksime kõik veidi rohkem lugeda ja tunda enam rõõmu liikumisest. Virtuaalse sõimu asemel tuleks peeglisse vaadata ja mõelda sellele, et lendu lastud sõna ei püüa kinni ükski vägi ka virtuaalses maailmas, kus kõik tundub täiesti anonüümne ja turvaline. Rääkigem üksteisega otse ja ausalt nii nagu päriselt arvame. Taevast sajab valget lund ja raamatukogude uksed on avatud kõigile, kellel vähegi lugemishuvi. Helkurit ei tohi unustada ja libedaga tasub ettevaatlikum olla.

Märksõnad

Tagasi üles