Mitu olulist Läänemere kalapopulatsiooni on endiselt kriisis

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Osa Läänemere kalapopulatsioone on endiselt väga ohustatud. Foto on illustreeriv.
Osa Läänemere kalapopulatsioone on endiselt väga ohustatud. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eestimaa Looduse Fond (ELF) koos teiste Läänemere riikide keskkonnaorganisatsioonidega saatsid pöördumise Euroopa Liidu ministritele, kus kutsutakse üles kriitilises seisus kalapopulatsioonidele taastumiseks aega andma, lõpetama ülepüük ja keskenduma Läänemere ökosüsteemi hoidmisele.

Rahvusvaheline Mereuurimise Nõukogu (ICES) avaldas värske soovituse kala püügimahtude kohta. Hoolimata soovitustest on Läänemere kalanduse eest vastutavad ministrid aastaid otsustanud toetada ülepüüki. Pooled 2020. aastal vastutavate ministrite otsustatud püügikogustest ületavad teadlaste parimale teadmisele tuginevaid soovitusi. Järjepideva ICES-i soovituste eiramise pärast on Läänemere läänepoolse heeringapopulatsiooni ja tursa olukord väga kriitiline. Positiivse näitena aga on teadlaste püügisoovituse tõttu Liivi lahe räime olukord paranenud ning sellest võidab nii Läänemeri kui ka kohalik kalurkond. Sellest hoolimata soovitab osa Läänemere ministreid ka järgmisel aastal püüda rohkem, kui on jätkusuutlik.

"Soovituslikud püügivõimalused peavad toetuma teadlaste nõuannetele. Ainult nii saame tagada kestliku kalanduse Läänemeres," sõnas ELF-i jätkusuutliku kalanduse ekspert Joonas Plaan.

"Kuigi Eesti vetes on kalade olukord pealtnäha hea ning ICES-i soovitused ei tundu Eesti kalandust puudutavat, on Eesti keskkonnaministril kohustus seista Läänemere elustiku eest ning julgustada seda tegema ka oma kolleege Euroopa Komisjonis," vastas Joonas Plaan küsimusele, miks peaks meie ministrid hoolima teiste riikide püügivõimaluste vähendamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles