Juhtkiri: kõigi ühine asi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Teenindava sfääri ettevõtjatel ja töötajatel on üle pika aja rõõmsam helk silmis. Viru autoralli, Baltoscandal ja jalgrattavõistlus ning ka mõni väiksem üritus tõid Lääne-Virumaa üle pika aja võõrast rahvast täis. Kohvikutes polnud vabu kohti ja kuuldavasti oli öömajadegagi kitsas.

Koroonakriis õpetas nii mõnelegi muidu targutajale majanduse põhitõdesid. Saadi aru, kui tähtis on tarbimine, turism, teenuste osutamine ja muu sellesse valdkonda puutuv. Mõisteti, et kui pole käivet, läheb kõigil halvasti – mitte ainult ettevõtjal, vaid ka palgatöölisel.

Ühel aastatetagusel rallil Lõuna-Eestis – tol ajal oli sotsiaalmeedias eriti popp rallide korraldajaid sõimata – sattus üks sealne majapidamine eriti suure tolmu- ja kivirahe alla. Peremees väitis, et pärast rallit tuleb tal hea mitu ämbritäit kruusa elamisest välja kühveldada. Aga erinevalt paljudest ta ei hädaldanud. Hoopis rõõmustas, et ralli tema koduõuest mööda läheb. Nimelt oli ta katnud hoovi laua, ja selle asemel et rallifänne kaikaga oma krundilt minema peksta, kutsus ta neid hoopis laua juurde.

Laual olid koduaia hapuks aetud kurgid, kamakas suitsuliha, mille küljest peremees suure väitsega sealsamas viilakaid lõikas, ja viinapudel. Kogu komplekt, viin muidugi pitsikaupa, maksis mingi ümmarguse summa ja rallifännid muudkui ostsid.

Pärast pandeemiat on virisemist suurüritustega kaasnevate ebamugavuste pärast tunduvalt vähemaks jäänud

Lõuna-Eesti majaomanik võttis asjade halvast kokkulangemisest (tolmu täis maja) välja parima ja kõik olid rahul.

Pärast pandeemiat on virisemist suurüritustega kaasnevate ebamugavuste pärast tunduvalt vähemaks jäänud. Isegi teenelised netikommentaatoritest kõiketeadjad on hakanud aru saama, et sellised ettevõtmised annavad suure panuse majanduse taaskäivitamisse.

Viru ralli toimus tänavu ühepäevasena. Oleks toimunud sellisena ka ilma pandeemiata, sest korraldaja rahakott poleks pikemat võistlust välja kannatanud.

Miks rahakott õhuke on? Eks ikka seepärast, et toetajate ring on väike, ikka ühed ja samad. Ehk on tänavune võistlus heaks näitlikuks õppevahendiks Lääne-Viru teenindavale sektorile ja järgmisel aastal pannakse suurüritustele õlg alla ka mõttega, et meil kõigil paremini läheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles