Joobes juhtimine lõppes kahele mehele vangistusega

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Joobes juhtimine lõpeb vangistusega.
Joobes juhtimine lõpeb vangistusega. Foto: Sille Annuk

8. juulil mõisteti kahele mehele, kes olid 6. juulil juhtinud sõidukit joobeseisundis, reaalne vanglakaristus.

6. juulil peatasid Rakvere politseinikud eri aegadel sõidukijuhid – 35-aastase ja 37-aastase mehe –, kelle sõidukitel puudus kehtiv tehnoülevaatus. Kontrolli käigus tekkis politseiteenistujatel kahtlus, et meestel võib olla joove, mistõttu otsustati alkomeetri abil kontrollida nende seisundit. Alkomeetri näidud kinnitasid mõlema mehe alkoholijoovet – politseinikud pidasid mehed kinni ja viisid jaoskonda.

Rakvere politseijaoskonna vanemuurija Maarika Männiku sõnul pole sääraste korduvrikkumiste puhul olulist rolli asjaolul, kas juhil tuvastatakse kriminaalne või väärteona kvalifitseeritav joove. "Mõlema mehe tahtlik süüteo toimepanemine näitab, et sama rikkumise eest määratud eelmine karistus ei põhjustanud nendes muutust õiguskuulekama käitumise poole. Ükskõik millises joobes juhtimine on kaasliiklejatele ohtlik – meeste kinnipidamise otsus oli elanike turvalisuse tagamise mõttes igati õigustatud. Patrulli ülesandeks on teostada liiklusjärelevalvet, et ühiskonda ohtu seadvad inimesed avalikust ruumist ajutiselt eemaldada – sellega sai patrull väga hästi hakkama," selgitas vanemuurija. 

Kuna mõlema mehe puhul oli tegemist kriminaalse joobe ja korduvrikkumisega, taotles prokuratuur kohtult nende reaalset vangistamist. Prokuratuuri ja süüaluste kokkuleppe kohaselt määras Viru maakohus 35-aastasele mehele ühe kuu pikkuse reaalse vanglakaristuse koos pooleteiseaastase tingimisi vangistuse ning ühe aasta ja üheksa kuu pikkuse katseajaga. 37-aastase mehe puhul pöörati tingimisi vangistus reaalseks vanglakaristuseks ning liitkaristusena mõisteti talle ühe aasta ja seitsme kuu pikkune vangistus. Ühel juhul piirati karistusele lisaks rikkuja juhtimisõigust ja teisel pidas prokuratuur vajalikuks edasiste rikkumiste vältimiseks sõiduvahend konfiskeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles