Tähelepanelikud liiklejad aitasid koerajuhtidest politseinikel tabada roolijoodiku

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Politseiautosse kõndis joobes juhtimise kahtlusega mees üsna ebakindlal sammul.
Politseiautosse kõndis joobes juhtimise kahtlusega mees üsna ebakindlal sammul. Foto: Marianne Loorents

Täna kella 14 paiku märkasid tähelepanelikud liiklejad Rakveres Vaala keskuse lähistel kummalise trajektooriga liikuvat linnamaasturit Kia. Auto suundus Tallinna–Narva maanteele ja pööras Sämist Kiviõli poole, jäädes peagi vabatahtlikult teepervele seisma. Politsei kinnitusel oli autojuht joobes.

"Olime koos kolleegiga teel Viru-Nigulasse, kui Vaala keskuse lähistel jäi silma kummalist sõitu teinud Kia," rääkis häirekeskusesse helistanud mees. "Jäi keset ristmikku seisma, seejärel oleks ringristmikul peaaegu otse pannud. Kuna sirget sõidujoont ei suutnud ta ka hoida, tuli meile mõlemale korraga pähe, et ilmselt on purjus, ja otsustasime helistada häirekeskusesse."

Kia suundus Vaala keskuse juurest Sõmerule ja sealt edasi suurele maanteele suunaga Narva poole, häirekeskusesse helistanud liiklejad tema järel. "Ta ei kihutanud, aga vänderdas. Näpil võttis jalakäijate ülekäigurajal kiiruse päris maha, kuigi jalakäijaid polnudki. Samas oli suurel teel päris jube jälgida ja arvata, kas kaldub vastu tulnud veoautodele ette või mitte," rääkis mees. "Häirekeskuse operaator käitus väga asjalikult ja operatiivselt. Meil paluti võimaluse korral liinile jääda ja ette lugeda kilomeetriposte, millest möödume. Ka anti teada, kus on politseipatrullid ja millal nad meieni jõuavad."

Sämist pööras roolijoodik Kiviõli poole, kuid jäi peagi teepeenrale seisma. "Ta sõitis ka ristmikul väga kummaliselt," rääkis roolijoodikut jälitada aidanud mees. "Ilmselt sai aru, et me talle järgneme, ja pidas ise teepeenral kinni. Sõitsime esialgu Kiast mööda – autos oli vaid juht üksinda, vanem mees – , kuid pöörasime kohe ringi ja tulime selle kahtlase auto juurde tagasi. Läksin tema juurde – kolleeg oli samal ajal jätkuvalt ühenduses häirekeskusega, kust paluti kirjeldada pea igat liigutust, mida mina või arvatav roolijoodik teeb. Tegelikult oli ta väga rahulik ja rääkis minuga viisakalt. Põhjendas, et tuul kõigutas autot, seepärast vänderdas. Võõrast inimest on raske hinnata, aga mulle tundus ta küll purjus olevat."

Umbes minuti pärast saabus politseipatrull, kes palus Kia juhi, kelle kõnnak oli samuti üsna ebakindel, oma autosse. Politseinik kinnitas, et esmase testi põhjal oligi juht purjus, kuid joobeastet ei saavat selle põhjal veel täpselt määrata.

Esimesena sündmuskohale jõudnud politseinikud olid tegelikult koerajuhid, kes vaid tunnikese varem olid lõpetanud demonstratsioonesinemise Rakveres politseimuuseumis toimunud kuuleka koera päeval. "Saime väljakutse ja ilmselt olime koos paarimehega lähim võimalik politseijõud," lausus politseinik Andrus Liiv. "Liiklejad informeerivad häirekeskust ja politseid joobes juhtidest päris tihti. See on õige tegevus, tänu sellistele inimestele jääb ära nii mõnigi õnnetus."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles