Taimekasvatajate ja mesinike ühised pingutused on vilja kandnud

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Loodus on pannud õitsvad taimed ja tolmeldajad üksteisest sõltuma. Ka taimekasvatajad ja mesinikud saavad parimaid tulemusi loota ainult sümbioosisarnase koostöötaseme korral.
Loodus on pannud õitsvad taimed ja tolmeldajad üksteisest sõltuma. Ka taimekasvatajad ja mesinikud saavad parimaid tulemusi loota ainult sümbioosisarnase koostöötaseme korral. Foto: Meelis Meilbaum

Eelmisel aastal püsitatud eesmärk, et taimekaitse tõttu ei hukkuks ükski mesilaspere, on teoks saamas ka tänavu.

Teadaolevalt pole sel aastal taimekaitse tõttu mesilasi hukkunud, ja kuna peamised taimekaitsetööd peaks tehtud olema, on kõike suurema riskiga aeg ületatud. Edu võtmeks on koostöö ning selle aluseks põllumeeste ja mesinike omavaheline suhtlemine. Viimastel aastatel on põllumeeste esindajad, mesinikud ja valdkonna ametnikud teinud tihedat koostööd ja panustanud nii keskkonna, taimede tervise kui ka tolmeldajate ning sealjuures mesinduse kui põllumajandusvaldkonna kasukoosluse saavutamisse. Tehtud on mitmeid lisategevusi ja endiselt on suur rõhk teadlikkuse tõstmisel. Näiteks korraldas põllumajandusamet koostöös veterinaar- ja toiduametiga sel aastal veebipõhise usaldusmesinike teabepäeva, kus räägiti muu hulgas ka taimekaitse vajalikkusest ja mesinikele suunatud juhendist "Teavita teadlikult!", mida on ajakohastatud. Samuti on keskkonna ja putukate heaolu käsitlevate teemade osakaalu taimekaitsetöötajate regulaarsetel koolitustel oluliselt suurendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles