Rakveres turiste ohustanud hoone sein varises kokku

Copy

Täna ennelõunal varises Rakveres Pikal tänaval kokku välimööbliga sisustatud puhkeplatsi kõrval oleva vana tõllakuuri varemete paekivist sein. Keegi vigastada ei saanud, kuid oht ei ole kadunud, sest pealtnägijate hinnangul on seal kohe uus kivimüür varisemas.

"Oh sa raisk," ütles Virumaa Näituste juht Raivo Riim kontoriaknast värsket varingut silmitsedes. Riimi sõnul oli ta eile õhtul kella viie ajal näituse avamisel koos seltskonnaga rabarberite ja piparmünditaimede kasvamist imetlenud just selles kohas, kuhu nüüd olid rasked kivikamakad lennanud. Rabarberite suure kasti oli varing peaaegu hävitanud ja liigutanud umbes pool meetrit.

Varisenud hoone müür on jalakäijatele mõeldud puhkeplatsi tagumises nurgas. Riimi sõnul turistid ja teised uudistajad sinna ei lähe, vaid on platsi eesosas või tõttavad selle kõrvalt otse Vallimäele.

Müüri varisemist nägid pealt kaks juhuslikult mööda sõitnud meest. "Tolmupilv oli üleval," kirjeldas üks neist varingut. Samas juhtis mees tähelepanu, et platsi teises otsas on samuti varisemisohtlik müürijupp. See aga on täpselt tee ääres, mida mööda Riimi sõnul turistid Aqva poolt tulles Vallimäele lähevad.

Täna esimest päeva puhkusel olev Rakvere linnapea Triin Varek ütles, et varingust teada saades võttis ta kohe ühendust linna haldusspetsialistidega, kes ohtliku ala turvalindiga piirasid. Meeri sõnul on puhkeplats sisustatud ilusa tänavamööbliga ja praegu arutatakse, mis edasi saab. "Kui puhkeala on ohtlik, siis tuleb midagi ette võtta," sõnas Varek ja lisas, et linn taotles juba varem riigilt raha sealsete varisemisohtike müüride renoveerimiseks, kuid ei saanud.

Rakvere abilinnapea linnapea ülesannetes Rainer Miltop rääkis, et varingule aitas kindlasti kaasa hiljutine torm. Esialgu paigaldati ohulindid nii nüüdse varingu kui ka pealtnägija vihjatud turistide tee kõrvale jäävale ohtlikule kivimüürile juurdepääsu piiramiseks. Tervet puhkeplatsi Miltopi sõnul veel kinni ei pandud, vaid näiteks Vallimäele saab minna platsi keskelt. Samas uuritakse, et kas on vaja ohuala veelgi suurendada.​

Miltop viitas samuti linna ammusele murele, mille lahendamisel riigilt toetust ei leitud. Nüüd tehakse uus projekt, et saada raha ohtlike varemete renoveerimiseks.

Saatuse irooniana varises vana tõllakuuri sein kokku ajal, mil seal liikus riigi kui rahastajapoolne Pika tänava projekti komisjon. Komisjoni liige, kes ei soovinud oma nime avalikustada, ütles, et läksid puhkeplatsist mööda ja veerand tunni pärast tagasi tulles oli varing toimunud. Ametniku sõnul juhtunu komisjoni hinnangut või otsust ei mõjuta, sest varing ei ole kuidagi seotud komisjonile seatud ülesannetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles