Päikesepõletuse esmaabi: kuidas leevendada tulitust?

PM Tervis
Copy
Päikesepõletust iseloomustab punetav ja tulitav nahk.
Päikesepõletust iseloomustab punetav ja tulitav nahk. Foto: Shutterstock

Valvekliinik jagab nõuandeid, kuidas leevendada ohtra UV-kiirguse tõttu valusalt tulitama ja punetama hakanud nahka.

Valvekliinik jagab nõuandeid, kuidas leevendada ohtra UV-kiirguse tõttu valusalt tulitama ja punetama hakanud nahka.

Esmase abinõuna tuleks viibida ainult siseruumides ja vältida täielikult päikest. Et ära hoida organismi veekadu, peab palju jooma.

Kahjustatud nahale tuleb teha korduvalt külmi kompresse, minna jaheda veega täidetud vanni või võtta külma dušši. Pärast jahedat kompressi, vanni või dušši on mõistlik kreemitada nahka niisutava kreemiga, kusjuures on soovitatav vältida tooteid, mis sisaldavad mineraalõlisid.

Need tunneb ära nime järgi, kus võivad olla väljendid mineral oil, petrolatum, petroleum, paraffin, paraffinum liquidum, petroleum jelly. Valvekliiniku soovituse kohaselt tuleb eelistada kreeme, mis sisaldavad aaloed, sojat, keramiide ja glütseriini.

Eriti ärritunud kolletele võib määrida üheprotsendilist hüdrokortisooni. Seda ainult juhul, kui nahk on terve.

Ulatusliku lööbe ja valu korral soovitavad meedikud võtta ibuprofeeni, diklofenakki või ükskõik millist mittesteroidset põletikuvastast valuvaigistit, et vähendada turset ja ebameeldivat tunnet. Kui lööve sügeleb, siis selle leevendamiseks aitavad antihistamiinikumid, mida tuleb algul manustada kuni neli tabletti päevas. Kui nahale ilmuvad villid, ei tohi neid kratsida ega lõhkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles