Malenurk

Eino Vaher
, maleõpetaja ja Rakvere Maleklubi üks eestvedajaid
Copy
László Polgár, matt kahe käiguga (2015).
László Polgár, matt kahe käiguga (2015). Foto: Diagramm

Ungari maleõpetaja László Polgár uuris põhjalikult Sokratese, Albert Einsteini ja paljude teiste elulugusid ning jõudis lõpuks veendumusele, et geeniused ei sünni, vaid neid tehakse. Tema arust peavad lapsed meisterlikkuse saavutamiseks juba varajases eas spetsialiseeruma ühele kindlale valdkonnale.

Pannud oma kõik kolm tütart koduõppele, kasvataski ta neist kõigist maailmaklassi maletajad. Mäletatavasti mängis Judit, neist andekaim ja ehk ka töökaim, edukalt isegi meeste turniiridel. Kas selline laste kasvatamine õige on, vaieldakse siiani. On ju lapselt sellisel juhul ära võetud tema kõige kaunim, lapsepõlv. Kummatigi pole ükski tema tütardest kordagi oma vanemate kasvatusmeetodeid kritiseerinud. Tõsi, oma lastest pole nad geeniusi kasvatama asunud. László Polgár kirjutas kümneid maleraamatuid ja koostas ka vahvaid ülesandeid.

László Polgár, matt kahe käiguga (2015).

László Polgár, matt kahe käiguga (2015).
László Polgár, matt kahe käiguga (2015). Foto: Diagramm

Lahendus: tavaliselt kahekäigulistes ülesannetes esimesel käigul tuld ei anta. Seekord aga teist võimalust pole. Peale 1. Ld4:e5+ Rg6:e5, 2. f4–f5X ongi laual matt. Ka maleülesanne on teistsugune kui teistel. Kuidas siis muidu?!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles