Lusitaania teetigu nõuab koduaeda istikuid soetades tähelepanu

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Lusitaania teeteod nagu ka kodumaised kahjutud seateod võivad kasvada mitme sentimeetri pikkuseks. On leitud isegi ligi 20-sentimeetriseid isendeid.
Lusitaania teeteod nagu ka kodumaised kahjutud seateod võivad kasvada mitme sentimeetri pikkuseks. On leitud isegi ligi 20-sentimeetriseid isendeid. Foto: Elmo Riig

Tallinn pole kaugel, ja kuigi tigu roomab aeglaselt ning naljalt omal jõul üle maakonna piiri ei tule, tasub üle kontrollida taimed, mis on tuttava käest, aiandist või aianduskeskusest soetatud.

Lusitaania teetigu on Eestis juba üpris levinud ja temast räägitakse kui raskesti ohjatavast võõrliigist. Ta levib peamiselt era­aedades ja vähehooldatud haljasaladel. Ablas selgrootu muutub aktiivseks alles hämaruse saabudes. Olgugi et praegu on neid täheldatud peamiselt Harjumaal, võib kuri aiavaenlane rohevahetuse või taimemüügiga levida Lääne-Virumaa kaunitesse koduaedadesse.

Soetatud taimed tuleb kindlasti üle kontrollida. Limukat ennast näeb taime küljes harva tolknemas. Ohtlikud on teomunad, millest pahaaimamatu aiapidaja kodus kurjategijad alles kooruma hakkavad. Teomunad on läbipaistvad, kobaras koos ja hõlpsasti segiaetavad väetise­graanulitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles