Vinni Biogaasile väljastati Eesti esimene kääritusjäägi tootmise sertifikaat

Copy
Vinni Biogaasile väljastati Eesti esimene kääritusjäägi tootmise sertifikaat.
Vinni Biogaasile väljastati Eesti esimene kääritusjäägi tootmise sertifikaat. Foto: Arvet Mägi

Käesoleva aasta veebruari lõpust on Eestis võimalik sertifitseerida biolagunevatest jäätmetest biogaasi tootmisel tekkiva kääritusjäägi tootmist. Täna väljastas SA Taaskasutatavate Materjalide Sertifitseerimiskeskus esimese kääritusjäägi tootmise sertifikaadi Vinni Biogaas OÜ-le.

Sertifikaadi olemasolu annab Vinni Biogaasile nüüdsest võimaluse ka kääritusjääki turustama hakata, ent praegu antakse see üle põllumajandustootjatele kasutamiseks. "Praegu me ei turusta, tulevikus võibolla küll, kuna tegemist on suurepärase tootega eramajapidamistes aiamaa ning kasvuhoonete mullaparanduseks ja väetamiseks või kasutamiseks väiksemates tootmisettevõtetes. Täna on kääritusjääki kasutavad põllumehed selle toote omadustega, mis ei sisalda näiteks

umbrohuseemneid ning on taimedele kääritatuse tõttu kergemini omastatav, väga rahul ning kääritusjääki tahetakse saada rohkem, kui meil anda on," sõnas Vinni Biogaasi juhatuse liige Rafik Asadov.

Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu tegevjuht Margit Rüütelmann leiab, et Lääne-Virumaal on põhjust olla uhke, et esimene sertifikaat sinna läheb. "Kuigi Eestis on teisigi häid näiteid juba praegu ringmajanduspõhimõtete järgi toimetavatest ettevõtetest, näiteks biolagunevatest jäätmetest sertifitseeritud komposti tootvad ettevõtted, on biogaasijaam kindlasti üks parimaid ringmajanduse näiteid. Lisaks biogaasile toodetakse ka kääritusjääki," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles