Juhtkiri: oma mätta sees

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Aasta tagasi oli Lammasmäel koos umbes 50 Lääne-Virumaa turismiettevõtjat, kellele idavirulased rääkisid oma turismiklastrist ja selle eduloost. Nimelt loodi sealse maakonna ettevõtluskeskuse juurde 2010. aastal turismiklaster, millel on oma eelarve ja palgalised töötajad. Klastrisse kuuluvad kõik Ida-Viru omavalitsused ja poolsada turismiettevõtet, kes panustavad osamaksetega klastri eelarvesse.

Kui palju tagasi saadakse, näevad kõik. Lugege kas või tänast Virumaa Teatajat. Ja kus raha on, sinna tuleb juurde – osamaksed moodustavad turismiklastri eelarvest vaid napi veerandi, ülejääk saadakse projekte kirjutades.

Läänevirulased lubasid aasta tagasi naabrite eeskujul härjal sarvist haarata. Moodustati ka vastav algatusrühm. Aga mida aasta hiljem pole, on ühistegevus – vähemalt Virumaa Teataja kõrvu pole midagi jõudnud. Koroonaviiruse süüks ei saa ka midagi ajada, pigem vastupidi: kuna turismiäri sisuliselt seisis, oli ju aega küllaga käes, et organisatoorsete asjadega tegeleda.

Üksi, igaüks omaette tegutsedes ei jõua meie maakonna turismimajandus mitte kusagile. Kuigi meie maakonna turismipotentsiaal on ennast seiklusmaana reklaamiva Ida-Virumaaga vähemalt võrdne, lähevad naabrid meilt pikkade sammudega eest ära. Ja just selle pärast, et nad tegutsevad koos, saades nõndamoodi pakkuda turistidele täisväärtuslikke ja mitmepäevaseid pakette. Meie maakonda külastav turist peab huvitavad paigad ise (interneti abil) välja otsima, aga miks peaks ta seda viitsima, kui siitsamast kõrvalt ulatatakse talle valmis teenus?

Haljala umbsõlmest sahiseb sõitja Lääne-Virumaast lihtsalt mööda. Ükski pilkupüüdev viit ei meelita tegema parempööret.

Kui pealinnast autoga ida poole vurada, siis tervitavad liiklejat maantee ääres vaid kaubanduskeskuste plakatid. Haljala umbsõlmest sahiseb sõitja Lääne-Virumaast lihtsalt mööda. Ükski pilkupüüdev viit ei meelita tegema parempööret. Ja miks peakski, kui ida pool on uued ägedad atraktsioonid, mida pidevalt ja aktiivselt reklaamitakse.

On täiesti arusaadav, miks maakonnapiirist suhteliselt kaugel olev Lammasmäe puhkekeskus on samuti Ida-Virumaa turismiklastri liige – sealt saab lihtsalt nii palju vastu, samal ajal kui Lääne-Virumaal nohistab ikka igaüks oma mätta otsas. Või suisa sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles