Ohtlikud masinad tulevad teedele (3)

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Laiad põllumajandusmasinad võivad põldu vahetades mõne väiksema tee täielikult enda valdusse võtta, suurematel teedel on need aga teistele liiklejatele üheks ohuallikaks.
Laiad põllumajandusmasinad võivad põldu vahetades mõne väiksema tee täielikult enda valdusse võtta, suurematel teedel on need aga teistele liiklejatele üheks ohuallikaks. Foto: Mailiis Ollino

Peagi on algamas või isegi juba alanud viljalõikus, mis tähendab ühtlasi teedel sõitvaid suuri kombaine ja teisi põllumajandusmasinaid. Küllap on peaaegu iga sohver kogenud liiklusohtlikku olukorda seoses vastu tulnud või ees liikunud monstrumiga.

Kolm aastat tagasi tehti seadusemuudatus, mida põllumehed pikisilmi ootasid. Selle järgi saavad kuni 4,2 meetri laiused traktorid või liikurmasinad ja nende haakes olevad sõidukid teedel liikuda ilma saateautot kasutamata, kui sellega ei kaasne täiendavat ohtu kaasliiklejatele. Muudatuse tulemusena saab tee omanik ehk kohalik omavalitsus või maanteeamet traktori või liikurmasina eriveoks luba andes vabastada nad eriveo saateauto ja reguleerija kasutamise kohustusest, kui teel on tagatud ohutu liiklemise tingimused.

Saateautol peab olema alati vähemalt üks kehtestatud nõuetele vastav ja igas rõhtsuunas nähtav sisselülitatud kollane vilkur või vilkurite kombinatsioon. Saateauto juht peab andma teistele liiklejatele piisavalt aega olukorra tajumiseks ning sellele järgnevaks kiiruse vähendamiseks, peatumiseks või ümberpõikeks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles