Hüva söögi laat oli kui mini­kaubandus­keskus

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Evald Juur kauples toidulaadal lõõtspillidega.
Evald Juur kauples toidulaadal lõõtspillidega. Foto: Sten Semjonov

Laupäeval Põhjakeskuse parkimisplatsil korraldatud traditsiooniline hüva söögi laat oli kui minikaubanduskeskus, pakkudes konkurentsi kõrval olevale suurele ostumekale.

Kuigi laadal, nagu nimigi ütleb, kaubeldi eelkõige toiduga, kehtis seal äris tuntud reegel – sinu ostja võib saada ka minu ostjaks ja vastupidi. Sestap oli söödava kõrval kaupa seinast seina – lõõtspillidest talvemütsideni.

Rakverlane Evald Juur pakkus huvilistele akordione ja lõõtspille, kauba seas oli ka mõni karmoška. Mees rääkis, et tegeleb nende pillidega juba paarkümmend aastat ja lisaks laatadel müümisele osutab parandusteenust. Mõistagi oskab ta ise mängida.

Laadal oli väljas umbes neljandik mehe kollektsioonist ehk veidi üle kümne pilli. Juur rääkis, et muusikariista hind on ligikaudu 200–300 eurot. Tavaliselt laadale tulijad nii suurt summat kaasas ei kanna. See aga pole ostu-müügitehingu sõlmimisel takistuseks saanud. “Siis on huviline tulnud pärast mulle koju,” sõnas Juur. Laupäevalgi sõlmiti ühe tulevase ostjaga selline kokkulepe.

Juure hinnangul jääb huvi akordionide ja lõõtspillide vastu aasta-aastalt väiksemaks. Üheks põhjuseks pidas mees, et noored ei taha nendel pillidel mängimist õppida. “Vanemad inimesed veel tulevad,” lisas ta.

Märjamaalt tulnud Merle Mursalil aga oli laupäevast leitsakut arvestades väga riskantne kaubavalik – tikitud soojad kudumid. Naine tunnistas, et soojade mantlite, kinnaste ja mütside müümine on pisut raske, kui väljas on 25-26 kraadi sooja. Sellegipoolest oli talt ostetud talvemüts ja kindad.

Kahekümne pügala juurde jäävad soojakraadid enam Mursali sõnul äri ei mõjuta. Naise sõnul on villane õhuke mantel just paras jahedatel suveõhtutel selga tõmmata. Näiteks tõi ta vabaõhuüritused, kontserdid ja etendused, mis kestavad hiliste õhtutundideni.

Mursali sõnul koob ja tikib ta tooted ise. Samuti käib neid laatadel turustamas. Sestap andsid hiljuti möödunud eriolukord ja sellega kaasnenud piirangud end tunda. Samas müügitegevus päris katki ei jäänud, sest tegusal naisel on sotsiaalmeedias oma lehekülg. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles