Mis kuradi koht see Sonda on?

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Omal ajal oli Sonda tähtis raudteede sõlmjaam, sest lisaks Tallinnale ja Narvale liikusid sealt rongid Mustvee suunas.
Omal ajal oli Sonda tähtis raudteede sõlmjaam, sest lisaks Tallinnale ja Narvale liikusid sealt rongid Mustvee suunas. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Uljaste järve taga on paljude jaoks tundmatu Sonda. Ei tea siinmail Sondast tänapäeval keegi suurt midagi ja ei teadnud ka 90 aastat tagasi. Kuni keegi varjunime Eduard Kolmapäev all selle "põhjapaneva" artikli kirjutas, mis 1930. aasta 26. juulil Virumaa Teatajas ilmavalgust nägi.

Uljaste järve taga on paljude jaoks tundmatu Sonda. Ei tea siinmail Sondast tänapäeval keegi suurt midagi ja ei teadnud ka 90 aastat tagasi. Kuni keegi varjunime Eduard Kolmapäev all selle “põhjapaneva” artikli kirjutas, mis 1930. aasta 26. juulil Virumaa Teatajas ilmavalgust nägi.

Aga lugu ise, mis kandis pealkirja “Suvikiri ühest “pisilinnast””, oli selline: “Pisikene on seesinane “linn”, millest nende ridade kirjutaja tahab juttu pajatada, – pikka juttu pisikesest “linnast”, kust suured teed iga taevakaare poole viivad, igaüks Rooma. Vanasti, püha Venemaa ajal, kohises siin vaid paks laan kõrgete sammalhabemeis kuuskedega, kus varjul seisis väike pooljaam väikse “ikoonaga” seinal ja ikkapõleva ampliga. Ja nüüd on metsast “linn” tehtud üsna mehaaniliselt – puudest majad meisterdatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles