Ohepalusse ja Laukasoosse oodatakse tublisid talgulisi

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Sootalgud on mõnus seltskondlik ettevõtmine: saab midagi keskkonna ja looduse heaks ära teha, aga jääb ka aega loodust nautida ning suhelda.
Sootalgud on mõnus seltskondlik ettevõtmine: saab midagi keskkonna ja looduse heaks ära teha, aga jääb ka aega loodust nautida ning suhelda. Foto: Eestimaa Looduse Fond

Alanud on Eestimaa Looduse Fondi (ELF) talgusuvi ning tänavu toimuvad sootalgud Lääne-Virumaal Ohepalu soos ja Laukasoos. Sootalgutel aidatakse taastada soode veerežiimi.

Intensiivse kuivendamise käigus on Eesti soode pindala langenud umbes 20 protsendilt viiele protsendile. Niimoodi kahanevad olulised mageveereservuaarid ning paljude liikide, näiteks rabapüü, turbasammalde ja jõhvikate elu- ja kasvupaigad.

Ühtlasi on kuivendatud rabad ja neid ümbritsevad metsad tuleohtlikumad. Seetõttu on asutud soid taastama, ehitades selleks kuivenduskraavidele paisusid, et takistada vee väljavoolu soodest. Palju tööd tehakse ära kopaga, kuid kõikjale rasketehnikaga ligi ei pääse, mistõttu saavad paisude ehitamisel anda olulise panuse ka talgulised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles