Nädala kaja: ehitame maja

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Margus Martin
Margus Martin Foto: Marianne Loorents

Teate küll neid ridu tuntud lastelaulust, mida on laulnud vist iga laps: “Ehitame maja, ehitame maja, kena väikse maja. Kive kokku veame, palke tooma peame ...” Üsna kohased read, mis meenusid, lugedes maakonnalehest selle nädala üht pomm­uudist Rakvere kesklinnas asuva Tsentrumi ostukeskuse omanikuvahetusest.

Lehetoimetuses ei leidu ülemäära palju ajakirjanikke, kes poleks Tsentrumi arendamise varasematest plaanidest ja visioonidest kirjutanud. Mina sain seda teha viimati vist kolm aastat tagasi. Seejärel saabus vaikus ja arupärimistele vastati eri aegadel telefonitoru teisest otsast: “Pisut kannatust, sest kohe-kohe tulevad suured uudised.” Lõpuks tulidki, aga juba uuelt omanikult.

Ei salga, et tundsin uudist kuuldes kergendust, sest kuigi silmad harjusid Rakvere südames järjest koledamaks muutunud vaatepildiga aastakümnetega ära, tekitas laiutav monstrum sisimas vastikust. Tuvisitased majaseinad muusikat kuulava jalgrattaga poisi kujust sada meetrit eemal ei ole maakonnakeskusele parim reklaam. See kõik muutub. Vähemalt pole olnud põhjust ettevõtja Oleg Grossi, kelle firma Tsentrumi ära ostis, sõnades kahelda. Kui mees lubab, siis mees teeb.

Kui nüüd keegi iriseb, et mis saab ühest või teisest poekesest ses praegu veel püsti olevas vanas majas, miks ikkagi ei tule mitme x-iga Maximat või veel midagi kolmandat, siis võetagu arvesse, et ega need ärid, mis praegu Tsentrumis on, veel hingusele pea minema. Küllap leiab tubli kalapoodnik uue sobiva koha. Leiavad teisedki. Ent patriootidena peaksid kõik kohalikud suuremad ettevõtjad mõtlema ja talitama sarnaselt Grossiga ning koduturgu kaitsma. Mitte lihtsalt niisama kindlusemüüridele segu lisades, vaid tegevust laiendades ja valikuvõimalusi avardades. Küllap hakkab siis ka kesklinn elama ja noored hakkavad üha rohkem siinseid väärtusi märkama.

Tuvisitased majaseinad muusikat kuulava jalgrattaga poisi kujust sada meetrit eemal ei ole maakonnakeskusele parim reklaam.

Kui ühtedel on visioon ja missioon, siis teistel, tundub, lööb lihtsalt piss pähe, mis on ilmselt põhjustatud alkoholi liigtarvitamisest. Räägin Tamsalu saja tamme pargist mu sünnikohas, kuhu tihti satun, kuid kus mingi punt poolearulisi käib laamendamas. Jättes need tegelased kõrvale, soovitan siiski võtta aega ja tutvuda tammepargi servas asuva vana Kukelossi korrastatud varemetega. Lubjatootmise ajalugu tutvustav väljapanek koos ringahju mudeliga ei pruugi võistelda tänapäevaste põnevate vidinatega, aga on ikka huvitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles