Virtuaalkonsultatsioone saab arstidega pidada ka pärast eriolukorda

BNS
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik.
Sotsiaalminister Tanel Kiik. Foto: Tairo Lutter

Haigekassa nõukogu arutas septembrist jõustuvaid tervishoiuteenuste loetelu muudatusi, mis võimaldavad jätkata eriolukorra ajal kasutusele võetud võimalusi, näiteks kaugkonsultatsioonide pakkumist, vahendas ERR.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul jääb haigekassale eraldatud ja kasutamata jäänud lisaraha ootama võimalikku teist viirusepuhangu lainet. Kiige sõnul jõustuvad tervishoiuteenuste loetelu muudatused 1. septembrist, mõned aga tagasiulatuvalt. Muudatused näevad ette näiteks kaugkonsultatsioonide võimaldamist olukorras, kus raviteenuse nõustamist on võimalik pakkuda interneti vahendusel.  

"Seda toetasid nii haiglad kui tervishoiutöötajad," rääkis ERR-ile Kiik, kelle hinnangul parandavad muudatused mõnedel juhtudel ka teenuse kättesaadavust ja lühendavad ravijärjekordi. Paljusid probleeme ei ole võimalik kaugkonsultatsiooni teel lahendada, kuid Kiige sõnul saab raviarst koos patsisendiga otsustada, millal on vajalik füüsiline kohtumine ning millal on võimalik otsuseid langetada videosilla vahendusel.

Kiik märkis, et haigekassa tegi muudatusi kriisiajal valmisolekuks, et vajaduse korral saaks kulutusi kompenseerida. See tähendab, et viiruse teise laine puhkemise korral on tervishoiuteenuste loetelus eraldi hinnakirjas võimalus teatud kulutusi teha ja haigekassalt hüvitisi saada.

"See annab ka kindlustunde haiglasüsteemile ja parandab reageerimiskiirust," sõnas Kiik ERR-ile.

Mitmes valdkonnas lisandus e-konsultatsiooni kasutamise võimalus, et perearst saaks vajadusel konsulteerida eriarstiga ja otsustada, kas patsient vajab saatekirja.

"See on positiivne meede, mida üha rohkem perearstid kasutavad just selleks, et ühest küljest pakkuda patsiendile parimat nõu ja teisest küljest ka kõige õigema võimaliku arsti juurde suunata," selgitas Kiik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles