Teadlased tundmatust allikast juua ei soovita

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Põhjatu allikas.
Põhjatu allikas. Foto: Tiit Efert

Eestis on allikad olnud ajalooliselt nii veevõtu- kui ka kultuskohtadeks. Kuna inimtegevuse tõttu satub vette mürkaineid, ei soovita tänapäeval teadlased tundmatust allikast vett juua.

Eesti ja Läti koostöös on käimas põhjavee uurimise projekt WaterAct, mille raames on teadlastel plaan kaardistada kohalike elanike abil Eesti allikaid, vahendas ERR. Kaardistamisega võib mõistagi kaasneda soov allikast janu kustutada. Nii nagu pole mõistlik hüpata tundmatus kohas vette, nii ei soovita Eesti geoloogiateenistuse hüdrogeoloogia ja keskkonnageoloogia osakonna juhataja Andres Marandi tundmatu allika vett suurtes kogustes tarvitada.

"Kui juua üks-kaks liitrit, siis see tervisele midagi hullu võibolla ei tee. Aga kui inimene käib püsivalt allikal, kui võtta pudelitega vett ja seda regulaarselt kasutada, siis ma soovitan enne uurida, milline see allikavee kvaliteet praegu on," sõnas Marandi.

Kuigi allikate kaitseks on kehtestatud piiranguvööndid, ei pruugi see abinõu Tallinna ülikooli ökoloogia keskuse juhataja Jaanus Terasmaa hinnangul kahjuks tagada, et reostus allikasse ei jõua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles