Viru-Nigula vald soovib kaasamist õiglase ülemineku kavasse

BNS
Copy
Viru-Nigula vallamaja.
Viru-Nigula vallamaja. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viru-Nigula vallavalitsus soovib olla kaasatud õiglase ülemineku kava elluviimisesse ja leiab, et vallavalitsusel on põhjendatud huvi ja vajadus osaleda väljatöötatavate toetuste loomisel ning rakendamisel.

Viru-Nigula vallaga ühines endine Ida-Viru maakonna haldusüksus Aseri vald, mis oli aastakümneid samasuguses mõjusfääris nagu ülejäänud Ida-Virumaa, seisab riigihalduse ministrile ja Ida-Virumaa õiglase ülemineku protsessi juhtkomisjoni esimehele Jaak Aabile saadetud pöördumises.

Kuna õiglase ülemineku kava ja fond on haaranud kogu Ida-Viru piirkonna, siis on valla hinnangul ebaõiglane, kui Viru-Nigula vallas asuv endise Aseri valla territoorium omavalitsuste liitumise tõttu välja arvatakse.

Ülemineku kava tutvustavates materjalides on rõhutatud, et üleminek ei mõjuta üksnes põlevkivisektori ettevõtteid ja töötajaid, vaid mõjud on laiemad kogu piirkonnas. Kolm aastat tagasi oli Aseri alevik vaikimisi nimetatud piirkonnas.

Virgu-Nigula vallavalitsus leiab, et Aseri aleviku elanikud on oluliselt mõjutatud põlevkivisektori ümberkorraldamisest ja töökohtade kadumisest.

Lisaks on valla teatel Aseri piirkonnas palju ettevõtluse rajamiseks ja arendamiseks sobilikke maid ning nende vastu on ettevõtjad ka huvi tundnud, kuid on selgelt öelnud, et kui piirkond toetust ei saa, siis neist projektidest loobutakse.

Vald leiab, et riik pole arvestanud sellega, et peale Ida-Virumaa toimus ka Lääne-Virumaal Viru-Nigula vallas Kunda linnas põlevkivi põletamine.

Kuigi AS-is Kunda Nordic Tsement (KNC) ei toodetud põlevkivist ei elektrienergiat ega vedelkütust, kaasneb valla hinnangul oluline keskkonnamõju ka põlevkivi põletamisega, rääkimata sotsiaalsest mõjust, kui põlevkivi kasutamist vähendatakse või selle kasutamine sootuks lõpetatakse.

2020. aasta alguses koondas KNC mitukümmend töötajat, mis avaldas valla arvates mõju ka teistele piirkonna ettevõtete tegevusele. 

Viru-Nigula vallavalitsus soovib, et valda koheldaks sarnaselt teiste kohaliku omavalitsuste üksustega, kus asuvad põlevkivi töötlevad ettevõtted.

Õiglase ülemineku mehhanism on osa Euroopa rohelise kokkuleppe jõupingutustest luua 2050. aastaks Euroopas kliimaneutraalne majandus. Mehhanismi eesmärk on katta kliimamuutustest tulenevad majanduslikud ja sotsiaalsed kulud kõige haavatavamates söetööstus- ja süsinikdioksiidimahukates piirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles