Juhtkiri: tule metsast välja!

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Natuke imestama paneb see, kuidas need Eestimaa metsad pidevast raiumisest hoolimata ikka veel nii suured on, et sinna ära eksima mahub. Üldiselt on tükk tegemist, et jõuda sellisesse laande, kus enam inimasustuse hääli kuulda pole. Aga tundub, et ikka jõutakse ning välja tulla enam ei osata.

Kui metsa eksib vanem inimene või tabab kedagi seenel-marjul käies terviserike, siis on eksimine inimlik ja olukord arusaadav. Kui aga metsast ei oska välja tulla täies elujõus inimene, siis ei oska seda seletada muuga kui paanikahoo või saamatusega.

Eestis pole metsa, kus maksimaalselt tunniajase kõndimise järel ükskõik millises suunas ei satu rajale, elektriliinile või kraavile. Võibolla on selliseid asustamata paikasid kusagil Emajõe soodes, aga sinna ju seenele-marjule reeglina ei minda ka.

Kõik teed, kraavid ja elektriliinid viivad varem või hiljem inimasustuseni.

Seepärast on lisaks laetud telefonile vaja metsa kaasa võtta kaine mõistus ja rahu. Kui oled suuna kaotanud, kõnni seni, kuni satud mõnele eelmainitud objektile. Ja hakka siis piki seda astuma, ära enam kõrvale pööra. Sest kõik teed, kraavid ja elektriliinid viivad varem või hiljem inimasustuseni.

Tundub, et enamasti on metsa eksinud marjuliste ja seeneliste puhul tegu ikka eakamatega, kel näpud justkui programmeeritult sügelevad metsaande korjama. Paraku nad kas hindavad oma võimeid üle või pole metsa minekuks piisava hoolega valmistunud. See ei tähenda loomulikult, et nooremad ei pruugi sama reha otsa astuda.

Lõpuks pole vahet, kas metsas suures koriluse tuhinas läheb kaotsi noor või vana, sest nii ühed kui ka teised annavad tööd vabatahtlikele otsijatele ning päästjatele ja politseile, kellele see on paratamatult jälle üks lisaülesanne.

Laetud telefoni kõrval võiks aga taskus olla tikutops või välgumihkel ja pudel joogiveega. Nuga on seenelisel niikuinii ühes. Selliselt varustatuna elab eksinu ka öö metsas hõlpsasti üle ning tule ääres saab lisaks enda soojendamisele ja riiete kuivatamisele otsijatele lõkkesuitsuga märku anda. Loomulikult tuleb lõkkekoht valida ikka nii, et terve mets tuleroaks ei langeks. Raielanke on metsades palju. Ja keset raielanki maha istudes ning lõket tehes ollakse topelt lihtsamini leitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles