Tapa õpilasmaleva noored korrastasid kultuuriobjekti

Eva Klaas
, suvereporter
Copy
Õpilasmaleva noored korrastasid Tapal ajaloolise laululava treppi.
Õpilasmaleva noored korrastasid Tapal ajaloolise laululava treppi. Foto: Ave Pappe

Õpilasmaleva noored käisid esmaspäeval Tapal Paide maantee ääres korrastamas ajaloolise laulupeolava rohtunud treppi ja selle juures olevat puhkekohta.

Laululava valmis enne 1927. aastal toimunud esimest Tapa laulupäeva, kus osales 14 koori ühtekokku 485 lauljaga erinevast paigast, lisaks esinesid puhkpilliorkestrid umbes 130 mängijaga.

Peokohas toimus ka hiljem laulupäevi ning muid üritusi. Tookord ei olnud Paide maanteed veel ehitatud ning Rotilageda nime kandnud peopaik asus looduslikult kaunis kohas.

Kuigi praeguseks on laululavast alles vaid trepp ja peokoht pole kasutuses juba aastakümneid, on tegemist kohalikele inimestele väärtusliku sümboliga, mis meenutab ajalugu.

Tapa valla õpilasmaleva Tapa rühma juht Ave Pappe ütles, et noortele meeldis ettevõtmine väga. Kuna trepp oli üsna rohtunud, oli neil pärast tööpäeva hea võrrelda, milline oli objekt varem ning milliseks sai see nende kätetöö tulemusena. “Noored tundsid ka suurt huvi, mis siin on varem olnud,” kõneles Pappe. Tapa muuseumi juhi Tiina Paasi sõnul oli algne trepp puidust, betooni valati see hiljem.

Juba nõukogude ajal unustusse vajunud peopaika viiv trepp oli vahepeal sedavõrd rohtunud, et ei paistnud möödujaile silmagi. Mõni aeg pärast Eesti taasiseseisvumist hakati ajaloolist objekti vahelduva eduga taas väärtustama ja hooldama.

Enne sellenädalast korrastamist toimusid mullu kevadel kultuurikoja eestvõttel ning Tapa gümnaasiumi pärandivaderitest algklassilaste aktiivsel osalusel kunagise laulupeolava trepi puhastamiseks suured talgud.

Tapal alustas nädala alguses tegevust õpilasmaleva teine vahetus. Malevlased korrastavad linnaruumi, aga osa neist saab kogemuse ka ettevõtetes – noortele pakuvad töist tegevust lasteaiad, Meie pood, Konsum ning Triinu äri. Suur rõhk on ka vaba aja tegevusel – õhtupoolikutel toimuvad laagriliste väljasõidud ning muud meelelahutuslikud ja harivad ettevõtmised.

Tapa valla õpilasmalev pakub ja on pakkunud sel suvel tööd kokku 70 noorele Tapal, Tamsalus ja Vajangul. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles