Minister nõuab vastuoluliste tänavanimede väljavahetamist

Copy
Narvas leidub kummastust tekitavaid tänavanimesid, mis ei sobitu riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul kuidagi Eesti aja- ja kultuurilooga.
Narvas leidub kummastust tekitavaid tänavanimesid, mis ei sobitu riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul kuidagi Eesti aja- ja kultuurilooga. Foto: Remo Tõnismäe

Riigihalduse minister Jaak Aab leiab, et Ancis Daumani ja Albert-August Tiimanni tänavanimed Narvas ei sobi Eesti aja- ja kultuurilooga ning tuleks esimesel võimalusel ära muuta.

Aab toob Narva linnale saadetud kirjas esile, et kohanimeseaduses seisab, et kohanime määramisel tuleb välistada sobimatus Eesti aja- ja kultuurilooga, kuid nii Dauman kui ka Tiimann töötasid Eesti vabariigi ja selle kodanike vastu. Seda kinnitavad ka Tartu ülikooli Eesti ajaloo professor Tõnu Tannberg ning rahvusarhiivi teadus- ja publitseerimisbüroo peaspetsialist-teadur Valdur Ohmann. Viimane koostas Tartu ülikooli palvel õiendi, millest selgub, et Ancis Dauman oli bolševistlik poliitik, kes sõdis vabadussõjas Punaarmee poolel. Ohmann kirjutab, et dokumentidest ei selgu otsest põhjust, miks 1983. aastal üks Narva tänavatest Daumani järgi nime sai. Albert-August Tiimann oli Ohmanni andmetel Narva kommunist, kes juhtis muu hulgas kohalike tsiiviilelanike vastu suunatud repressioone.

Minister Aab juhib tähelepanu, et vastavalt seadusele peab kohanimed ära muutma, kui need lähevad kohanimeseaduse endaga vastuollu.

Lisaks alustasid riigikogu reformierakonna ja Isamaa liikmed kohanimeseaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt ei või isikunime pühendusnimeks määrata, kui isik on tegutsenud Eesti vabariigi loomise, põhiseadusliku korra püsimise või Eesti taasiseseisvumise vastu. Valitsus otsustas algatust toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles