SA Kadunud: politsei ei andnud meile metsa eksinud Mikhaili kohta täit infot

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Sihtasutuse Kadunud tegevjuht, Operatiivse Otsingugrupi OPEROG eestvedaja Aare Rüütel instrueerib vabatahtlikke otsijaid.
Sihtasutuse Kadunud tegevjuht, Operatiivse Otsingugrupi OPEROG eestvedaja Aare Rüütel instrueerib vabatahtlikke otsijaid. Foto: Vladislav Musakko

Läinud laupäeval leidsid vabatahtlikud otsijad Kadrina vallas kadunuks jäänud 69-aastase Mikhaili surnukeha. Vabatahtlike otsijate väitel võinuks nad mehe elu päästa, kui politsei oleks neid infoga varustanud.

"Kahjuks ei andnud politsei meile eksinu kohta täit informatsiooni ja meie vabatahtlikud leidsid Mikhaili liiga hilja," tõdes SA Kadunud tegevjuht Aare Rüütel.

25. juulil alustas sihtasutus Kadunud koos MTÜ-ga Iga Elu Tapa lähedal Ridaküla-Rutkamäe piirkonna metsades ja soodes kadunud inimese elupääste otsingut, mis kestis kokku kaheksa päeva. Mikhail oli oma kodust Tapal läinud seenele 23. juulil. Abikaasa teatas tagasi tulemata mehest politseile järgmise päeva õhtul. Hädaabikõne häirekeskusele tegi Mikhail 25. juuli hommikul kell 6.50. Seejärel tema telefon ilmselt akude tühjenemise tõttu levisse ei tulnud.

Ida prefektuuri operatiivjuht helistas SA Kadunud infotelefonile 25. juulil kell 14.43. Mõne tunni pärast olid vabatahtlikud otsijad kohal. Samal õhtul liitusid nendega MTÜ Iga Elu vabatahtlikud otsijad.

SA Kadunud tegevjuhi Aare Rüütli sõnul oli otsingupiirkonda määratleda väga raske, sest otsingu alguses puudus info, kust Mikhail oli võinud metsa siseneda ja mis piirkonda ta seeni korjama oli läinud. "Sideoperaatoritelt saadud tehnilisi andmeid politsei meile analüüsimiseks ei edastanud, samuti keeldus politsei meile andmast Mikhaili lähedaste kontakte," ütles Rüütel, kelle sõnul pani riigi toest ilmajäämine otsingut korraldanud kodanikuühendused keerulisse olukorda.

Rüütli hinnangul jäi inimese elu päästmine millegi taha, mis takistas politseil kodanikuühenduse sihtasutusele jagada olulist infot, mille põhjal otsingut juhtiv sihtasutus oleks saanud operatiivselt tegutseda. "Ja võimalik, et Mikhaili elu päästa," lisas Rüütel.

"Meie loodud kodanikuühenduse eesmärgiks on kadunud inimeste otsimine ja reageerimine otsingu- ja päästesündmusele võimalikult kiiresti," selgitas Rüütel. "Me ei kasuta selleks sentigi maksumaksja raha, tegutseme vaid heade inimeste annetuste toel ja ainus tugi, mida riik meile pakkuda saab, on meie tegevust mitte takistada eluliselt olulisest infoväljast eemale hoidmisega, vaid vastupidi, meiega infot jagades." Rüütel viitas eelmisel aastal 26. detsembril Pääsküla rabast leitud Cärolinile, kes jäi invaliidiks. "Väga kurb on, kui mõnede ametnike otsustamatusest inimesed hukkuvad või jäävad invaliidiks," sõnas Rüütel.

Rüütli sõnul toimus kaheksapäevane otsing koos Narva MTÜ-ga Iga Elu tänu paljudele vabatahtlikele, meediaväljaannetele, kes jagasid üleskutset tulla appi otsima, samuti Tapa ja Kadrina vallavalitsustele, kaitseväe keskpolügonile ja paljudele teistele headele inimestele. "Tänan südamest kõiki, kes hoolisid ja aitasid! Olge hoitud!" ütles Aare Rüütel.

Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi selgitas, et lähtuvalt politsei ja piirivalve seadusest ning korrakaitseseadusest on politseil õigus töödelda positsioneerimisel saadud andmeid ja meil puudub õiguslik alus neid edastada kolmandatele isikutele.  

"Mis puudutab aga lähedaste kontaktide välja andmist, siis suhtlesime sel teemal ka mehe lähedastega, kes oma andmeid paraku jagada ei soovinud," sõnas maakonna politseijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles