Lapsed aitavad taarat kogudes raamatuid osta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja gümnaasiumi õpilane Indrek Basmanov suskab tühja limpsipudeli korjanduskasti.
Väike-Maarja gümnaasiumi õpilane Indrek Basmanov suskab tühja limpsipudeli korjanduskasti. Foto: Meelis Meilbaum

Väike-Maarja koolilapsed ei viska tühje limpsipudeleid enam prügikasti, vaid koguvad need kokku, et saadud raha eest kooliraamatukogule uusi juturaamatuid osta.


“Kui ikka raha üldse ei ole, siis peab midagi välja mõtlema,” rääkis idee autor, Väike-Maarja gümnaasiumi raamatukoguhoidja Karin Kiik. Kitsaste aegade tõttu ei jagunud koolieelarvest neli aastat uue ilukirjanduse ostmiseks mitte sentigi raha ja nii tuligi midagi muud välja mõelda.

“Sügisel käisin idee õpilasomavalitsusele välja, nemad tulid sellega kaasa ja tegid ka spetsiaalsed kogumiskastid,” rääkis Kiik.

Alates septembrist seisavadki Väike-Maarja kooli iga korruse koridoris ja sööklas vastavad kastid, kuhu lapsed saavad jätta tühjaks joodud karastusjookide pudelid. “Lapsed panid kastid üles ja tegid reklaami, aga äraviimine on minu ülesanne,” rääkis Kiik.

Tänaseks on tühjade pudelite eest saadud pisut üle 30 euro ning selle eest osteti kolm raamatut. “Neli senti on pudel, suuri pudeleid saan ma väga vähe. Mina leian, et kuna see summa tuleb nelja sendi pealt, siis oleme päris tublid olnud,” rõõmustas raamatukoguhoidja.

Naine lubas lastele, et nende kogutud raha eest ühtegi teatmeteost ei osteta, ainult puhast ilukirjandust. “Teatmefond on meil suhteliselt korralik ja me ei olnud sellega nii jännis. Aga lastel ei olnud lugeda uut ilukirjandust,” selgitas Kiik. Raamatukoguhoidja sõnul võib mitukümmend aastat tagasi ilmunud raamatu juurde rääkida pika ja ilusa jutu, aga see lihtsalt ei köida lapsi.

“Nad tulevad ja vaatavad, et sul ei olegi midagi uut, ja kui sa oled ikka mitu kuud öelnud, et uusi asju ei ole, siis see laps enam ei tule raamatukokku,” tunnistas Kiik. Naise sõnul tahavad lapsed lugeda uusi noorsooraamatuid, ja nii kulutaski ta kogutud raha noorsooromaani võistluse sarja kahe raamatu – Kiiri Saare “Marten Greeni juhtum” ja Reeli Reinausi “Vaevatud” – ostmiseks. Väiksemate lugejate jaoks osteti Ilmar Tomuski “Pöörane puhkus Parakatkus”, mis räägib ühe pere seiklusest Lääne-Virumaal.

10. klassis käiva Thomas Tammuse sõnul usaldavad nad uute raamatute valikul raamatukoguhoidja valikut. Kui alguses oli plaanis taarat koguda kevadeni, siis nüüd on plaanis seda ka uuel õppeaastal jätkata. “See on väärt idee, seda võiks igal aastal teha,” arvas koolipoiss. Õpilasomavalitsus aga plaanib välja vahetada senised papist kogumiskastid ning asendada need tööõpetuse tunnis tehtud korralike puitkastidega.

Mõtet, et pudelite korjamise aktsiooni võiks viia ka koolimajast välja ning kutsuda ümberkaudseid elanikke samuti oma taarat kooli viima, huvijuhi sõnul veel ei heietata. “Ilmselt poleks see väga võimalik,” arvas Väike-Maarja gümnaasiumi huvijuht Tuuli Saksa. “Esialgu piirdume siiski üksnes oma kooliga.”

Väike-Maarja gümnaasiumi eeskujul pudelite korjamisega raha teenimisest on kinni hakanud teisigi maakonna koole, kuid Tuuli Saksa sõnul pole teada, millisel eesmärgil nendes koolides raha kogutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles