Tapal tähistatakse tuletõrje 120. aasta juubelisünnipäeva

Eva Klaas
, suvereporter
Copy
Tapa tuletõrje juubelile pühendatud väljapanekul on võimalik tutvuda vana trofeeautoga.
Tapa tuletõrje juubelile pühendatud väljapanekul on võimalik tutvuda vana trofeeautoga. Foto: Eesti Tuletõrjemuuseum

Pühapäeval möödub 120 aastat päevast, kui Tapal härra Busse majas peeti kohaliku tuletõrjeseltsi asutamiskoosolek.

Suure juubeli tähistamiseks pani Eesti tuletõrjemuuseum koostöös Tapa muuseumiga praeguses Kaitseliidu majas,  kunagises tuletõrjedepoos Pikal tänaval välja näituse, mis tutvustab kohalikku tuletõrjeelu ja päästeameti tegemisi läbi aja.

Näitust saab külastada täna kella 14–18 ning homme kella 10–14 Tapa linnapäevade raames.

Eesti tuletõrjemuuseumi juht Ivo Paulus kõneles, et nende poole pöörduti Tapa vallavalitsusest palvega aidata väärikat juubelit meeles pidada. "See on oluline sündmus, vaatasime meeleldi üle, mis meie kogudes on," kõneles Paulus, kelle sõnul lüüakse kaasa üle Eesti suuremate päästealaste tähtpäevade korraldamisel.

Üheks ilmselt kõige põnevamaks eksponaadiks on vana Dodge. 1946. aastal toodi see Eestisse Lätist Ventspilsist trofeeautode laost pikendatud telgede vahega veoautona. Lõuna-Eestis ehitati masinat paar aastat tuletõrjeautoks ümber ning Suure-Jaanis oli see kasutuses kuni 1966. aastani, siis müüdi ta Saarepeedis olevale kolhoosile Võit. Ivo Pauluse sõnul on trofeeautol seos olemas ka Tapaga – see käis remondis Tapa tuletõrjedepoos.

Näitusel on väljas veel eri ajastute vormid ja vormimütsid, palju fotomaterjali ning muud teemakohast. Paulus märkis, et väljapanekust olulise osa moodustab Tapa muuseumist saadu.

Praegune Kaitseliidu hoone ehitati vabatahtliku tuletõrje majaks 1930. aastatel.  Nõukogude ajal ehitati sellele juurde kaks garaaži ja mõned kontoriruumid ning hoonet kasutas päästeamet, kuni Tapal valmis 2003. aastal uus politsei- ja päästeameti maja.

Ajaloolises tuletõrjeaias, kus tänapäeval asub päästeameti ja politsei ühishoone, toimub homme Ida-Eesti päästekeskuse korraldatav ennetusüritus, kus saab tutvuda päästetehnikaga, sealhulgas tuuakse kohale korvtõstuk. Mitmesuguste tegevuste kõrval pakutakse külastajatele kehakinnituseks pannkooke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles