Marika Vartla mõisaaias õitseb 1400 sorti flokse

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Floksimeri Mädapea mõisaaias.
Floksimeri Mädapea mõisaaias. Foto: Marianne Loorents

Tiiu Talimäe jalutas möödunud reede õhtul Mädapea mõisaaias ja otsis tumesinise õiega floksi. "Kusagil ma nägin, aga ei leia enam üles," ütles ta nõutult. Lihtne tal polnud, sest ainuüksi flokse on Marika Vartla kollektsioonis 1400 sorti, lisaks veel palju teisi lilli.

Mädapea mõisa floksipäevad toimusid tänavu viiendat korda, nii et väike tähtpäev juba. "Omal ajal tuli aed ju millegagi täita. Mõtlesin siis, et miks mitte floksid," rääkis perenaine Vartla. "Ühest sordist sai kolm, kolmest kümme ja nii see asi üle pea kasvas. Tekkisid tutvused ja kontaktid teiste kasvatajatega, huvi flokside vastu aina suurenes."

Vartla tunnistas, et floksidele kulub tal 25 tundi ööpäevas ja ikka olevat ajast puudu. Sellest hoolimata peab ta mitu korda aastas ka lillepäevi – lisaks floksipäevadele korraldab ta Mädapeal ka pojengi- ja hostapäeva. "Täna on aias rahulik, aga homseks on end kirja pannud juba palju ekskursioone. Tuleb töine päev," lausus Vartla reede õhtupoolikul.

Tiiu Talimäe rääkis, et on ka ise flokside hobikasvataja ja otsib Mädapealt uusi sorte, et neid enda aeda soetada. "Nüüd on floksid uuesti moodi läinud, vahepeal peeti neid vanamoodsateks lilledeks," rääkis ta. "Vanasti vaid valge ja roosa õiega sordid olidki. Tänapäeval on värviküllus palju suurem. Nägin kuskil tumesinise õiega lille, otsin seda taga, et uurida, kas saaksin ka endale."

Ainsad, kes flokside vastu huvi ei tundnud, olid mesilased. Nemad olid suure kambaga vallutanud lillade õitega monardapõõsa, mis õitses üksinda floksimere vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles