Nädala kaja: tere taas, koroona!

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Lõppeval nädalal võib öelda, et koroona teine laine on kohal. Veel pannakse analoogsete lausete lõppu küsimärke, kuid see on seotud lootusega, mis teatavasti sureb viimasena.

Kutsumata külalist oodati küll sügisel või aasta lõpul, aga jälgides inimeste käitumist pärast eriolukorra lõppu, võis asjade praegust seisu ette ennustada.

Näiteks olid kauplustes paljud kahe meetri distantsi hoidmisest loobunud. Veel aeg edasi – ja juba tuiskasid ostlejad peatumata mööda desovahendipudelitest, kuigi eri tasanditel rõhutati üha, et viirus ei ole kuhugi kadunud ja ei kao veel niipea.

Paar kuud isolatsioonis istunud inimeste käitumine on igati mõistetav. Samuti võib aru saada ettevõtjatest, kes ootasid ja lootsid, et ehk ikka saab üritusele kutsuda saja asemel tuhat inimest või tuhande asemel kümme tuhat.

Ja valitsus võttis inimesi kuulda. Kui varem reageeriti jõuliselt üle riigi, siis nüüd on antud suurem õigus terviseametile ja kohalikele otsustajatele. Tartu linnavõim heidabki keskvõimule ette, et riigi rakendatud meetmed ei ole piisavad, linn üksi ei suuda koroonaga võidelda.

Iga piirkond analüüsigu ise olukorda ja otsustagu, mida teha.

Loodetavasti on valitsuse passiivsus tingitud esimese laine majandusšokist, mitte poliitilisest mõttekäigust, et las ebapopulaarseid otsuseid teevad teised. Valitsuse käitumist saab pidada vähemalt esialgu õigeks. Iga piirkond analüüsigu ise olukorda ja otsustagu, mida teha. Tunnevad ju kohalikke olusid kõige paremini kohalike omavalitsuste või asutuste-ettevõtete juhid. Selgitamiseks toon näite, miks Eestis hakati rakendama kogukondliku turvalisuse printsiipi. Asi selles, et varem kehtis riigis rangelt vertikaalne käsulaudade süsteem: siseministeeriumist anti politseiametile suunised, näiteks et narkokuritegusid on palju ja nendega tuleb võidelda. Ja politseiamet saatiski selle suunise nii Ida-Virumaale kui ka Saaremaale. Esimeses oli tõesti narkokuritegusid palju, kuid Saaremaa korravalvurid otsisid mõnuainetega tegelejaid tuletikuga taga.

Lõppev nädal tõi ka rõõmusõnumeid. Üles leiti Georg Otsa kadunuks peetud pronksist bareljeef. Ei olnud jäänud see laevale, mis kaht­lastel asjaoludel Hiinasse müüdi, vaid rippus igati loogilisel kohal – kuulsa laulja nime kandva muusikakooli saali seinal.

Aga täna hakkab Käsmus tuure koguma eile alanud populaarne muusikafestival Viru Folk. Seega – käituge mõistlikult. Kõikjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles