Suusasportlasele Veerpalule esitati süüdistus

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Dopingupatused suusatajad Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu võttis Austria politsei vahele. Skandaali puhkedes ja kohalikust politseijaoskonnast vabanedes lahkusid nad sõiduautoga ning püüdsid enda nägusid varjata.
Dopingupatused suusatajad Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu võttis Austria politsei vahele. Skandaali puhkedes ja kohalikust politseijaoskonnast vabanedes lahkusid nad sõiduautoga ning püüdsid enda nägusid varjata. Foto: Tairo Lutter

Möödunud aastal Austrias sealsetele ametivõimudele dopinguga vahele jäänud Andreas Veerpalule esitati karm süüdistus, mille kohaselt tarvitas ta keelatud aineid, kirjutab Postimees.

Ained, mida ta sportliku võimekuse parandamise nimel kasutas, olid kasvuhormoon Norditropin (toimeaine somatropiin) ja Lutrelef (toimeaine gonadoreliin).

Samuti tarvitas Veerpalu vereplasma mahu suurendajat humaanalbumiini. Sel viisil pettis sportlane kolmel järjestikusel hooajal alates 2016. kuni 2019. aastani välja rahalisi auhindu ja toetusi suusavarustuse näol, mille väärtus jääb vahemikku 5000 kuni 300 000 eurot.

Dopinguskandaal lahvatas mullu murdmaasuusatamise MM-il Seefeldis, kui Saksamaa ja Austria politsei pidas ühisoperatsiooni käigus kinni viis sportlast, kelle hulgas olid ka eestlased Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv. Hiljem tunnistas meedia vahendusel dopingu tarvitamist Algo Kärp.

Innsbrucki prokuratuur esitas kriminaalsüüdistuse spordipettuses Andreas Veerpalule ja Karel Tammjärvele, kuid viimase kohtukuupäev pole veel teada. 26-aastase Veerpalu istung algab Innsbrucki regionaalkohtus 8. oktoobril.

Endine suusatreener Mati Alaver sai Eestis süüdistuse dopingule tarvitamise kallutamises ja praeguseks on temalt treenerikutse ära võetud. Kuigi Alaver ise end süüdi ei tunnistanud, määrati mullu sügisel talle kokkuleppemenetluse käigus tingimisi vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles