Kuidas hoida riided puhtana?

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Enamik Eesti peresid kasutab riiete puhastamiseks pesumasinat.
Enamik Eesti peresid kasutab riiete puhastamiseks pesumasinat. Foto: Vladislav Musakko

Suvi on aeg, mil viibime palju värskes õhus. Suveilmade ebameeldiv pool on rõivaste kiire kortsumine ja määrdumine, mistõttu tuleb neid tihti puhastada. Seejuures on tähtis teada, kuidas eri kangad puhtaks saab ning milliseid võtteid kasutada, et riided kenad ja säravad välja näeksid.

Samsung Eesti koduseadmete tootekoolitaja Alari Pennari sõnul on uuringute järgi Eesti kodudes levinuim puhastusviis pesumasinas pesemine. Mõned pered pesevad pesu kuni viis korda nädalas.

Kuigi tänapäevased pesumasinad on kõrgtehnoloogilised ning suudavad vastavalt kangastele pesuprogrammi kohandada selliseks, et plekid eemaldatakse, aga kangas jääb ilusaks, tuhmuvad riided pesuainete mõjul üsna kiiresti ja võivad tsentrifuugimisel ka välja venida. Seetõttu soovitab Pennar alati lugeda rõivaste siseküljelt kasutusjuhendit ning vastavalt sellele valida pesutsükkel või puhastusviis. Näiteks paljud rõivad ei kannata üle 30-kraadist vett, osa riideid tohib puhastada ainult keemiliselt. Erikangastest riideid, näiteks spordi- või veekindlaid matkarõivaid, tuleb pesta spetsiaalsete pesuvahenditega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles