Annetajad panustavad Arvo Pärdi nimelise muusikamaja ehitusse

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Arvo Pärdi muusikamaja arhitektuurikonkursi võidutöö näeb ette ka hoone juurde väljaku rajamise.
Arvo Pärdi muusikamaja arhitektuurikonkursi võidutöö näeb ette ka hoone juurde väljaku rajamise. Foto: eskiis

Juuli keskel Arvo Pärdi muusikamaja rajamiseks Rakveres alanud annetuste kogumine hoogustub tasapisi.

Kui põhisumma loodab Rakvere linnavalitsus saada muusikamaja kui riiklikult tähtsa kultuuriobjekti rahastuseks kultuurkapitalilt, siis samal ajal kogutakse annetusi eraisikutelt ja ettevõtetelt. Rakvere linnapea Triin Varek ütles, et eelmise nädalalõpu seisuga olid linnavalitsuse avatud sihtotstarbelisele kontole laekunud juba mõned ettevõtete ja eraisikute annetused.

“Oli kopsakamaid, mõne tuhande euro suuruseid, aga ka viiesajaeuroseid annetusi ettevõtetelt ning kümne-viieteistkümne euro kaupa üksikisikutelt,” rääkis linnapea. “Et projektiga on tegeletud tõepoolest väga pikalt, on kogukonna tugi selle juures väga oluline. Inimesed on astunud isegi tänaval ligi ja küsinud, kuidas saaks väikese omapoolse panuse anda. See on siiralt armas ja tore ning tuletab meelde, kuidas omal ajal Rakvere teatrit ehitati.”

Varek toonitas, et kuna tegu on sihtotstarbeliste annetustega, kasutatakse raha üksnes Arvo Pärdi muusikamaja rajamiseks. Juhul kui 2025. aasta alguseks pole ehitus alanud, kantakse kõik summad annetajatele tagasi. “See peaks andma kindlustunnet juhuks, kui midagi juhtub ja linn ei ole ikkagi suuteline hakkama seda tegema ning me ei saa kuskilt lisatoetust,” kõneles meer.

Projekti mahukusest annab aimu fakt, et muusikamaja maksumus on sama suur kui Rakvere linna ühe aasta tulubaas – umbes 14 miljonit eurot. Linnavalitsus plaanib esitada rahastustaotluse kultuurkapitali toetuse saamiseks ülejärgmisel nädalal. Samuti seisab peagi ees projekti tutvustus riigikogu kultuurikomisjonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles