Kui truu suleline või karvane kaaslane sureb ...

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Tallinna väikeloomade krematooriumi administraator Lembit Heli oma põhitöövahendi, Ameerika ühendriikidest pärit ahju juures.
Tallinna väikeloomade krematooriumi administraator Lembit Heli oma põhitöövahendi, Ameerika ühendriikidest pärit ahju juures. Foto: Toomas Herm

Surm on paratamatus. Sellega puutume kokku varem või hiljem. Eriti valus on, kui lahkub pereliige.

Inimeste puhul on lihtne – kas lahkunu oli ise avaldanud soovi oma matuse kohta või otsustavad selle korraldamise üle lähedased. Üks võimalus, ja tundub, et seda kasutatakse järjest enam, on tuhastamine. Krematooriumis. Aga pereliige pole mitte ainult inimene, vaid selleks võib olla loom, isegi lind või kala. Ka neile on mõeldud. Üks väikeloomade krematoorium asub Tallinnas Raba tänaval.

Krematoorium kuulub munitsipaalasutusele Kadrioru Park. Selle teenuste osakonna juhataja Lauri Berg tunnistas, et ei teagi, kuidas ja kellel tekkis mõte rajada väikeloomade krematoorium. Aastatel 2013–2020 kuulus see ühe osakonnana Tallinna Kalmistute koosseisu. Bergi sõnul käis Tallinna linnavalitsuse koridorides arutelu väikeloomade krematooriumi üle juba enne 2013. aastat. Krematoorium oligi esialgu mõeldud teenindama linnaelanikke. Seda pragmaatilistel kaalutlustel. Kui maal saab lemmiklooma matta näiteks koduaeda või lähedasse metsatukka, siis pealinnas sadade korteritega paneelelamute vahel on väga raske leida pereliikmele viimset puhkepaika. Ja ega seadus ei lubagi linnas suvalises kohas labidat maasse lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles